Τοπικά

Με υπογραφή Τσίπρα το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

H Δυτική Ελλάδα θα είναι και με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα ένας από τους επόμενους νέους σταθμούς έλευσης του φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από την πρώτη φάση σχεδιασμού της κυβέρνησης για την περίοδο 2016-2015. Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι η μία από τις τέσσερις περιφέρειες της χώρας στις οποίες θα γίνει η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου. Οι άλλες τρεις είναι οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρείται πως είναι μεταξύ των «προχωρημένων» σε επίπεδο προετοιμασίας . Αυτή την εκτίμηση έχουν σε επίπεδο κυβερνητικού επιτελείου – συμπεριλαμβανομένων και των επιτελών του Α.Τσίπρα στο Μαξίμου, καθώς γνωρίζουν ωπς ήδη μέσα στο λιμάνι έχει παραχωρηθεί έκταση για το σκοπό αυτό. Για τη Δυτική Ελλάδα έχει επιλεγεί η μεταφορά LNG.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνεται μεταφορά, με βυτιοφόρα, συμπιεσμένου αερίου (CNG) σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν συμπιεστές και θα αναπτυχθούν μικρά τοπικά δίκτυα, στο βαθμό βεβαίως που οι καταναλώσεις επιτρέπουν τέτοιες επενδύσεις.

• Με μεγαλύτερα έργα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) σε λιμάνια της χώρας, εγκατάστασης των σχετικών υποδομών και ανάπτυξη τοπικών δικτύων.
Το μήκος των νέων δικτύων διανομής χαμηλής πίεσης και των γραμμών εξυπηρέτησης, που θα κατασκευαστούν έως το τέλος του 2021, εκτιμάται σε περίπου 1.300 χιλιόμετρα, τα οποία θα προστεθούν στα 450 χιλιόμετρα του ήδη υπάρχοντος δικτύου.
Στο πλαίσιο του δικτύου αυτού υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας συνολικά περίπου 160.000 συνδέσεις, ήτοι:

• 140.000 νέες οικιακές συνδέσεις

• 19.000 νέες εμπορικές συνδέσεις

• 350 νέες βιομηχανικές συνδέσεις