Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση: Προς Κατεδάφιση οι δημόσιου παιδικοί σταθμοί

κοροϊδία για τη Νότια Χάραξη , Αλέκου Θανόπουλου , Όχι πυρηνικά στον Άραξο
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αντιδραστικές ανατροπές μεθοδεύει η Κυβέρνηση σε βάρος της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, με δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Αυτό προκύπτει από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγές στη μορφή και το χαρακτήρα του προγράμματος, “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής” και την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησής του.
Τα δύο τελευταία χρόνια, να σημειωθεί, μειώθηκε η χρηματοδότηση κατά 10%. Όλοι γνωρίζουμε ότι σταθερά μειώνονται οι Πόροι, για τη λειτουργία αυτών των δομών, από τότε που πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων. Όμως πιο επικίνδυνη θεωρείται η αλλαγή που επέρχεται στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος με βάση τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργείων. Για πρώτη φορά η χρηματοδότηση θα πηγαίνει στον “ωφελούμενο” κι όχι στη δομή -δηλαδή στο Δήμο, όπως γινόταν έως σήμερα.
Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, οι Δήμοι δεν θα γνωρίζουν μέχρι και τον Οκτώβρη αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν Παιδικούς Σταθμούς. Θα αγνοούν πόσα παιδιά θα υποδεχτούν στους Σταθμούς, ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα που θα λάβουν, ώστε να γνωρίζουν πόσους εργαζόμενους θα χρειαστούν κι ως εκ τούτου να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται κάθε χρόνο θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης.
Αν το σύστημα αυτό επικρατήσει θα σημάνει ραγδαία ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης και λειτουργίας -διότι γνωρίζουμε ότι χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων, που είναι συνδεδεμένες με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι δομές θα αδυνατούν να λειτουργήσουν. Μη λησμονούμε, η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού εξαρτάται από τη μονιμότητα των παιδαγωγών που τα εποπτεύουν  και το δεσμό που αναπτύσσεται.
Η καρδιά του προβλήματος που δημιουργεί η Κυβέρνηση έχει άμεση σχέση με το σχέδιό της να πριμοδοτήσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Ο γονιός από τη στιγμή που θα λάβει ο ίδιος το χρήμα, για λόγους επίδειξης θα στραφεί στον ιδιώτη. Την ίδια στιγμή οι δημοτικοί σταθμοί θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά και θα βαίνουν σε συρρίκνωση και κλείσιμο. Το ερώτημα είναι : Οι δήμαρχοι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα αντιδράσουν δυναμικά ή θα περιμένουν το τελικό σχέδιο του υπουργείου, όπως δήλωσε; (Δηλαδή, αν αυτό περάσει, θα πούνε: “τι να κάνουμε τώρα; Ότι μπορέσουμε κάναμε”. Η ταφόπλακα όμως θα έχει μπει για τα καλά.
#Η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε τα 46 εκατ. ευρώ στους Δήμους, τα οποία προέρχονται από εθνικούς πόρους, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ να παραμένουν απλήρωτοι και οι Παιδικοί Σταθμοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειτουργίας.