Τοπικά

Επιστολή διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Δύμης

θερινές εκπτώσεις , εμπορικός Σύλλογος Δύμης
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Επιστολή προς τους , Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Υπουργείο Οικονομίας, Υπουργείο Οικονομικών, Βουλευτές Ν. Αχαΐας, Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, Επιμελητήριο, Δήμο Δυτικής Αχαΐας, Τράπεζες, απέστειλε ο εμπορικός σύλλογος Δύμης , σχετικά με τα σεισμοδάνεια που έχουν πνίξει τους επαγγελματίες , καθώς η συνδυασμό με την οικονομική κρίση η αποπληρωμή τους μοιάζει σενάριο φαντασίας.

Αναλυτικά:

8 Ιουνίου 2008 ……… 8 Ιουνίου 2016

 Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου και ακόμη μια κόκκινη γραμμή που ξεπεράστηκε…

 Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουνίου στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς καμία εξαίρεση – ακόμη και αυτά των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων  της Δυτικής Ελλάδας – θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να τα αναθέσουν προς διαχείριση ή να τα πωλήσουν σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες ή σε ιδιωτικά funds, αντίστοιχα.

Το θέμα αφορά άμεσα την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, καθώς είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει αυτού του τύπου τα δάνεια από όλες τις τράπεζες, μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 8.6.2008 με επίκεντρο τη Δυτική Αχαΐα.

Η αποπληρωμή των εν λόγω δανείων θα έπρεπε να γίνει σε βάθος χρόνου μόλις μιας τριετίας και με επιτόκιο 11-12%, όμως είχαν δοθεί διαδοχικές παρατάσεις με καταβολή των τόκων για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, με παρεμβάσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα, ίσα-ίσα το γιγάντωσε.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, σαν σήμερα το έτος 2008 και μετά τον καταστροφικό σεισμό με θύματα 2 συμπολίτες μας, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και νυν ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ήταν επικεφαλής κλιμακίου που επισκέφτηκε την πόλη μας και κηρύσσοντας τον Δήμο μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είχε δεσμευτεί  προσωπικά, ότι θα καταγραφούν οι ζημίες στις επιχειρήσεις και θα αποζημιωθούμε.

Οι ζημίες καταγραφήκαν από κλιμάκια της Περιφέρειας  άλλα αντί  αποζημιώσεων προωθήθηκε τραπεζικός δανεισμός με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με τρελά επιτόκια δανεισμού και αποπληρωμή μόλις σε 6 εξαμηνιαίες δόσεις.

 Πάρα πολλοί συνάδελφοι θέλοντας να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, μετά τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμα του ο Εγκέλαδος και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αποζημίωση από το Κράτος για την καταστροφή προϊόντων και επαγγελματικών εξοπλισμών  απευθύνθηκαν στα Τραπεζικά Ιδρύματα.

 Αν σε όλα αυτά προσθέσετε ότι χρονικά συνέπεσαν με την έναρξη της κρίσης και τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι πασχίζοντας να κρατήσουν τα καταντήματά τους ανοιχτά, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε τι κατάσταση έχουν επέλθει, καθώς με τα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού και με τους τόκους υπερημερίας τα αρχικά κεφάλαια έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  εξυπηρετηθούν.

 Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το νέο καθεστώς, τις διαδικασίες που μπορούσε να κινήσει η τράπεζα, θα μπορούν πλέον, άμεσα να κινήσουν οι εταιρείες διαχείρισης και τα funds στα οποία πωλούνται ή ανατίθενται αυτά τα δάνεια.

Ζητούμε:

Πλήρης διαγραφή τόκων και αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου σε βάθος 20ετίας

και καλούμε όλους τους Βουλευτές του Νομού μας και κάθε εμπλεκόμενο να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα, με επίσημη τοποθέτηση του, έτσι ώστε να ξέρουμε όλοι ποιος είναι μαζί μας και ποιός απέναντι…

Τώρα θέλουμε τη πραγματική στήριξη σας, όχι άλλα λόγια…