Like

Elvie: Η εφαρμογή που απογειώνει τη λίμπιντο των γυναικών

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή που το όνομά της θυμίζει το θρύλο του ροκ εν ρολ εγγυάται σεξουαλική ικανοποίηση παντρεύοντας το fitness με το… Bluetooth του κινητού μας. Πίσω από αυτήν βρίσκεται ένα success story με αφετηρία ένα ορφανοτροφείο της Ινδονησίας.

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι το απολαυστικό σεξ και οι ασύλληπτοι οργασμοί είναι κάτι το οποίο μπορείτε πλέον να ελέγξετε από την οθόνη του έξυπνου κινητού σας, όπως ακριβώς κάνετε
Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι το απολαυστικό σεξ και οι ασύλληπτοι οργασμοί είναι κάτι το οποίο μπορείτε πλέον να ελέγξετε από την οθόνη του έξυπνου κινητού σας, όπως ακριβώς κάνετε με τις θερμίδες που βάζετε καθημερινά στο μπολ του πρωινού σας ή τα χιλιόμετρα που τρέχετε τα βράδια στο στάδιο της γειτονιάς σας; Και πώς σχετίζονται όλα αυτά με τη γυμναστική και ένα συγκεκριμένο σημείο του γυναικείου σώματος;

Η γυναίκα που κατάφερε να συνδέσει όλα τα παραπάνω και να τα κάνει να αποκτήσουν νόημα είναι η 39χρονη Λονδρέζα Τάνια Μπόλερ, η οποία όταν αντιλήφθηκε τη δύναμη και τη σημασία που έχουν οι μύες του πυελικού εδάφους -αυτοί που εκτείνονται από τον κόκκυγα μέχρι το ηβικό οστό- για τη σεξουαλικότητα και τη συνολική ευτυχία των γυναικών, αποφάσισε να κάνει κάτι ρηξικέλευθο.

Παράτησε τη δουλειά της προκειμένου να διαδώσει τα (καλά) νέα. Εκείνα τα οποία ελάχιστοι μέχρι τότε είχαν πάρει στα σοβαρά.

Οι αφροδισιακές ασκήσεις
Η σημασία που έχει το πυελικό έδαφος και κυρίως η ενδυνάμωσή του τόσο στη σεξουαλική απόλαυση όσο και στους έντονους οργασμούς μιας γυναίκας ήταν γνωστή ήδη από τη δεκαετία του 1940, όταν ο Αμερικανός γυναικολόγος Άρνολντ Κέγκελ ανέπτυξε τις ομώνυμες ασκήσεις, οι οποίες στη συνέχεια συμπληρώθηκαν από ειδικά σύνεργα, όπως μπάλες και μπίλιες. Η μέθοδός του σχεδιάστηκε ώστε να γυμνάζει τους μυς της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι συστέλλονται κατά τη διάρκεια του οργασμού χαρίζοντας ερωτική ικανοποίηση. Με συστηματική προπόνηση μπορούμε να τους δυναμώσουμε και ταυτόχρονα να μάθουμε να τους δουλεύουμε ώστε να μας οδηγούν στην υπέρτατη ηδονή.

Η Μπόλερ, λοιπόν, πήρε τα παραπάνω ευρήματα και τα προσάρμοσε στην ψηφιακή εποχή. Επινόησε μια φορέσιμη συσκευή, την Elvie, συμβατή με iPhone και Android, η οποία συνδέεται με το κινητό και μας επιτρέπει να γυμνάσουμε τους μυς του πυελικού εδάφους παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Εκπαιδεύοντας τις γυναίκες
Πριν από την Elvie η Βρετανίδα εφευρέτρια δεν είχε καμία εμπειρία στις startups, αλλά ένα εντυπωσιακό παρελθόν στην προαγωγή της γυναικείας ερωτικής υγείας. Αφού σπούδασε ψυχολογία και διαχείριση της διεθνούς ανάπτυξης στη Γηραιά Αλβιώνα, έβαλε στόχο να προωθήσει την εκπαίδευση στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, εμπνευσμένη από τις σοκαριστικές αφηγήσεις της μητέρας της, η οποία είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια σε ένα ορφανοτροφείο της Ινδονησίας.

Μετά τις σπουδές της, λοιπόν, η Μπόλερ βρέθηκε να εργάζεται σε χώρες της Αφρικής ως σύμβουλος της Action Aid, ενώ στο μεταξύ ολοκλήρωσε ένα διδακτορικό στην εφηβική εγκυμοσύνη και τον HIV. Μέχρι τα 30 χρόνια της είχε τεθεί επικεφαλής ενός προγράμματος πρόληψης του ιού που «έτρεχε» η UNESCO. Όταν όμως γνώρισε τον άντρα που αργότερα έγινε σύζυγός της, επέστρεψε στο Λονδίνο και ανέλαβε διευθύντρια στρατηγικής και καινοτομίας μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την αναπαραγωγική υγεία.

«Εκεί άρχισα να αναγνωρίζω τα κοινά σημεία ανάμεσα στο σεξ ως πηγή απόλαυσης και ευτυχίας, ως αναπαραγωγικό μέσο και ως μια δραστηριότητα που σου επιτρέπει να νιώθεις φανταστικά με το σώμα σου» θυμάται σήμερα. Αναζητώντας, λοιπόν, καινοτομίες που θα βελτίωναν τη σεξουαλική υγεία των γυναικών, ξεκίνησε να εξετάζει πώς θα μπορούσε να επιστρατεύσει την τεχνολογία προς αυτό το σκοπό. Ήταν μια terra incognita για τη Silicon Valley, που καθώς στελεχώνεται ως επί το πλείστον από άντρες, δεν έχει ως προτεραιότητα τις γυναικείες ανάγκες.

Μια σιωπηλή επιδημία
Η έμπνευση, τελικά, ήρθε από μια προσωπική εμπειρία. Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους δεν είχαν περάσει από το μυαλό της Μπόλερ μέχρι που, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, απέκτησε το πρώτο της παιδί. Μετά τον τοκετό ο Γάλλος σύζυγός της της πρότεινε μια σειρά από δέκα συνεδρίες φυσικοθεραπείας που ακολουθεί κάθε γυναίκα στην πατρίδα του η οποία θέλει να ξαναγυμνάσει τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα μετά την εγκυμοσύνη και τη γέννα, μια διαδικασία γνωστή με την ονομασία «la rééducation du périnée», δηλαδή αποκατάσταση του περινέου.

Η Μπόλερ άρχισε να το ψάχνει περισσότερο, για να ανακαλύψει ότι μία στις τρεις Βρετανίδες αντιμετωπίζει προβλήματα ακράτειας και ανεπαρκούς ερωτικής ικανοποίησης που συνδέονται με το πυελικό έδαφος. Πάνω από τις μισές, μάλιστα, μετά τον τοκετό παρουσιάζουν πρόπτωση των πυελικών οργάνων (μήτρα, κύστη και έντερο), με πιθανά συμπτώματα, μεταξύ άλλων, την αίσθηση βάρους στον κόλπο και τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά, ενώ μία στις δέκα αναγκάζεται να καταφύγει σε χειρουργική επέμβαση. Όπως λέει, «κάποιες γυναίκες υποφέρουν από συχνούς πόνους γιατί δεν είναι σε θέση να χαλαρώσουν τους πυελικούς μυς τους, ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει στη λανθασμένη διάγνωση της κυστίτιδας. Αλλά και ο πόνος στην πλάτη συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με το πυελικό έδαφος. Υπήρχε μια σιωπηλή επιδημία στη γυναικεία υγεία, για την οποία δεν μιλούσε κανένας».

Τότε η Μπόλερ ξεκίνησε να προσεγγίζει φυσικοθεραπευτές και ακαδημαϊκούς προκειμένου να ανακαλύψει τον καλύτερο τρόπο να ξαναδώσει στο πυελικό έδαφος… τη φόρμα του.

Οι ασκήσεις Κέγκελ ήταν μια κάποια λύση, αλλά όπως διαπίστωσε η Βρετανίδα, το 30% των γυναικών τις εκτελεί λανθασμένα, με επικίνδυνα αποτελέσματα: σπρώχνει τους μυς προς τα κάτω αντί να τους τραβάει προς τα μέσα, μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Επιπλέον πολλές έβρισκαν τόσο μονότονη αυτή τη μέθοδο, που σύντομα την εγκατέλειπαν.

Ο Σούπερ Μάριο του σεξ
Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα της φορέσιμης συσκευής, που χάρισε στην Μπόλερ το βρετανικό βραβείο καινοτομίας Technology Strategy Board Innovation Award των 100.000 λιρών. Παρόλο που η ίδια περίμενε στο μεταξύ το δεύτερο παιδί της, άντλησε αρκετή αυτοπεποίθηση από τη συγκεκριμένη αναγνώριση για να εγκαταλείψει τη δουλειά της και να αφοσιωθεί στο νέο πρότζεκτ. Αλλά επειδή ακόμη και οι εκατό χιλιάδες λίρες είναι αμελητέο ποσό για τα μεγέθη της Silicon Valley, αναζήτησε επενδυτή, τον οποίο βρήκε στο πρόσωπο του Αλεξάντερ Ασέλεϊ, δημιουργό του Jawbone, μιας επιτυχημένης εφαρμογής fitness.

Μαζί, λοιπόν, σχεδίασαν ένα αεροδυναμικό gadget, κάτι ανάμεσα σε βότσαλο και κουκούλι πεταλούδας, που φιλοξενείται σε ένα μεταλλικό κουτί. Αφού λοιπόν εισαγάγουμε το Elvie στον κόλπο μας και το συνδέσουμε με το κινητό μας μέσω Bluetooth, η συσκευή κατευθύνει τις κινήσεις του κόλπου μας με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού όπου καλούμαστε να ανυψώσουμε ένα διαμάντι πάνω από μια γραμμή για συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή να το ωθήσουμε να χτυπήσει κινούμενους στόχους. Φανταστείτε το κάπως σαν το ρετρό video game Σούπερ Μάριο. Οι αποστολές, διάρκειας 3′ η καθεμία, γίνονται σταδιακά πιο απαιτητικές – δηλαδή, αλλάζουμε πίστα. Παράλληλα εμφανίζεται στην οθόνη ένα σκορ το οποίο αντιστοιχεί στη δύναμη που ασκούν οι κολπικοί μύες μας, ώστε να παρατηρούμε την πρόοδό μας.

Τεχνολογία γένους θηλυκού
Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται όμως η παραπάνω συσκευή; Σχεδόν σε όλες, όπως πιστεύει η φυσικοθεραπεύτρια Κέι Κρότι. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πώς να φροντίζουμε το πυελικό μας έδαφος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό από άποψη υγείας: μας προστατεύει από την ακράτεια και διατηρεί την κολπική ευαισθησία μας. Δεν είναι μόνο η γέννα που μπορεί να του προκαλέσει βλάβες, αλλά και η πολύ έντονη άσκηση, γενετικοί παράγοντες, ακόμη και η καθιστική ζωή» εξηγεί η Κρότι, η οποία συμπληρώνει: «Ξέρουμε ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα το να δώσεις απλώς σε μια γυναίκα ένα φυλλάδιο. Το Elvie είναι ό,τι πιο αξιόπιστο έχει εμφανιστεί στην αγορά».

Πιο έντονη ερωτική διέγερση, επαρκέστερη λίπανση του κόλπου, απολαυστικότεροι οργασμοί, αλλά και πιο αποτελεσματικός έλεγχος της ουροδόχου κύστης είναι μερικές από τις υποσχέσεις της συσκευής που… ροκάρει στο κρεβάτι. Τις εκπληρώνει στην πράξη; «Μέσα σε ένα μήνα, εκεί που προηγουμένως είχα ελάχιστο έλεγχο του κόλπου μου, έφτασα σε σημείο να κατανοώ πολύ καλύτερα πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο μέρος του σώματός μου και τι μπορώ να κάνω με αυτό» σχολιάζει η δημοσιογράφος Τζόρτζια Σάιμοντς στο βρετανικό ELLE και προσθέτει: «Παρότι τα πρακτικά αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα μετρήσιμα -δεν κατάφερα να καταλάβω αν οι οργασμοί μου έγιναν εντονότεροι- το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε το Elvie είναι ότι βελτίωσε τη σχέση μου με τον εαυτό μου, βοηθώντας με να αντιμετωπίσω τον κόλπο μου εντελώς διαφορετικά (η νέα, κοινή μας αγαπημένη δραστηριότητα είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια)».

Επομένως το Elvie σημείωσε και μια ακόμη, λιγότερο… απτή επιτυχία: έθεσε την τεχνολογία, ένα… αντρικό κατά κανόνα εργαλείο, στην υπηρεσία των σύγχρονων φεμινιστικών διεκδικήσεων. Όπως καταλήγει η Μπόλερ, «το όραμά μου είναι να αλλάξω τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία αναπτύσσοντας νέα προϊόντα που θα ανατρέψουν τα ταμπού. Το Elvie μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μια ζωή που μας καλύπτει σε περισσότερους τομείς και να νιώθουμε υπέροχα τόσο στο κρεβάτι όσο και εκτός αυτού».