Τοπικά

Α.ΚΙ.Δ.Α.:Η Δημοτική Αρχή να πάψει να δαπανά τα χρήματα των δημοτών σε φιέστες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, της 1-6-2016, συζητήθηκε μεταξύ των άλλων και η “Έγκριση δαπάνης για τη διοργάνωση εκδήλωσης για τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου (πρώην 1o Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας) και διάθεση της πίστωσης.”

Η αποψινή εκδήλωση των “εγκαινίων” έχει κόστος 4.000 euro ,δαπάνη την οποία καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Μάλιστα, η Α.ΚΙ.Δ.Α. πρότεινε αντί “εγκαινίων”, να καλέσει ο κ. Δήμαρχος τους απόφοιτους των Δημοτικών σχολείων και να διοργανώσει μία λιτή εκδήλωση – συζήτηση μαζί τους με θέμα:” τι θα ήθελαν να έχει η πόλη μας και ο Δήμος, τι δεν τους αρέσει και τι θα ήθελαν να αλλάξει”. Μία συζήτηση που θα έβγαιναν πολλοί κερδισμένοι και ιδιαίτερα εμείς οι μεγαλύτεροι. Παράλληλα, ζητήσαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής, όπως προβλέπεται.

Αντί αυτών, η Δημοτική Αρχή παραβιάζοντας κάθε αρχή δεοντολογίας ανάρτησε κατόπιν, στις 8-6-2016, στην πύλη του διαδικτύου “Διαύγεια”, την απόφαση του συμβουλίου παραποιημένη. Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται και η απόφαση για απευθείας ανάθεση του ποσού των 4.000 euro σε συγκεκριμένη εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων, χωρίς να έχει γίνει καμία τέτοια αναφορά στη συζήτηση του συμβουλίου. Επιπλέον, στην πρόσκληση με την οποία καλούνται οι Δημότες στην εκδήλωση, αναφέρεται ότι θα γίνει και σύντομος απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής.
Το κτίριο (πρώην 1ο Δημ. Σχολείο Κ. Αχαΐας) που προέκυψε μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 2008 με μικρές επεμβάσεις, η Δημοτική Αρχή το μετέτρεψε σε Δημαρχείο απαλλάσσοντας το Δήμο μας από το κόστος των ενοικίων που ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει σε ιδιώτες προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Το Δημαρχείο, όμως, σήμερα “εγκαινιάζεται” με διοργάνωση φιέστας, όπου μεταξύ των άλλων θα γίνει και σύντομος απολογισμός του έργου της Δημοτικής αρχής.

Ο απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής γίνεται με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Διαμερισμάτων, όπως και κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο, που του δίνεται το δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.
Αντί αυτού, ο Δήμαρχος επέλεξε το μονόλογο στην αποψινή φιέστα. Γιατί άραγε; Παράλληλα τον απολογισμό – μονόλογο τον κάνει πάνω σε μία ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ για το δήμο μας, όπως παρουσιάζεται μέσα από πολυσέλιδο ένθετο σε τοπική εφημερίδα, η οποία ανέλαβε και τη σημερινή φιέστα με τη δαπάνη των 4.000 euro. Γι αυτό άλλωστε και το κόστος της φιέστας τόσο υψηλό.

Η δημοτική αρχή πρέπει να σταματήσει να καταπατά κάθε έννοια δεοντολογίας του Δημοτικού Συμβουλίου – ανώτερου θεσμικού οργάνου του Δήμου -και να πάψει να παίζει επικοινωνιακά διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Τι θα γίνει με τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής που επιτακτικά ζητούν λύση και η ίδια αδυνατεί να αντιμετωπίσει; Ο απολογισμός πεπραγμένων δεν είναι φιέστα προβολής, αλλά κορυφαία στιγμή λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου. Αποτελεί μία διαδικασία, η οποία οφείλεται να γίνει με βάση τα προβλεπόμενα. Στην αντίθετη περίπτωση, η ΑΚΙΔΑ υποβάλλοντας κοινό αίτημα μαζί με τις άλλες παρατάξεις θα αιτηθεί να γίνει με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο. Επίσης, καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να δημοσιοποιήσει άμεσα τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

Όσο υπάρχουν άνεργοι στον τόπο μας και δημότες χτυπημένοι από την οικονομική κρίση θα πρέπει να σταματήσει η σπατάλη των χρημάτων των δημοτών με απευθείας αναθέσεις με μοναδικό στόχο την αυτοπροβολή. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, αν δεν ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον τόπο μας. Τέλος, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος της αποψινής ακριβοπληρωμένης ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.