Ελλάδα

Τσακαλώτος:Τα μέτρα είναι υφεσιακά

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Υφεσιακό χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει και το πολυνομοσχέδιο ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις.

Οι παραδοχές του υπουργού όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς είπε πως:

– Εμείς επιλέξαμε τα μέτρα 5,4 δις ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι Θεσμοί πρότειναν να πάρουμε 2-3 μέτρα μεγάλης απόδοσης

– Εμείς επιλέξαμε να έχει διάρκεια ζωής το υπερταμείο 99 χρόνια

Επίσης, χαρακτήρισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ως «ένα είδος φόρου» την στιγμή που είναι γνωστό πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και πως στο eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει μια «καλή λύση».

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε αρκετές φορές ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά» επιχειρώντας παράλληλα να πείσει ότι η ύφεση που θα προκληθεί θα αναχαιτιστεί από τα θετικά μηνύματα που θα εκπέμψει μια ενδεχόμενη συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους.

Εκτός αυτού παραδέχθηκε πως η «σύλληψη» των μέτρων για: αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, για φόρους σε βενζίνη, τσιγάρα, ξενοδοχεία , συνδρομητική τηλεόραση κ.α. και για αύξηση του ΕΝΦΙΑ έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και δεν επιβλήθηκε από τους Θεσμούς υποστηρίζοντας ότι «Η βασική ιδέα των Θεσμών ήταν να πάρουμε μόνο 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση. Για την κάλυψη του 1,8 δις ευρώ ένα από τα μέτρα ήταν αύξηση του ΦΠΑ των ΔΕΚΟ απο 13% σε 23%. Δεν το επιλέξαμε. Όπως δεν επιλέξαμε μείωση των συντάξεων».

Στο αφορολόγητο οι Θεσμοί συμβιβάστηκαν, όχι εμείς!

Ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε και στο ζήτημα του αφορολόγητου δίνοντας πιο εντυπωσιακή διάσταση στην… μετατόπιση από τις αρχικές του «κόκκινες» γραμμές. Είπε δε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα αν κάποιος συμβιβάστηκε δεν είναι ο ίδιος αλλά οι Θεσμοί. «Αρνηθήκαμε μεγάλη μείωση του αφορολόγητου» είπε για να προσθέσει «η μείωση που έγινε ήταν μικρή. Οι Θεσμοί ζητούσαν αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ και μετά κάνανε συμβιβασμό για να πέσει στα 8.100 ευρώ σταδιακά. Εμείς επιλέξαμε πολλά μέτρα μικρής απόδοσης». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί. Τελικά το όριο έπεσε στα 8.600 ευρώ χωρίς να υπάρξει παραίτηση.

«Αν πάει καλά η διαπραγμάτευση στις 24.5 θα υπάρξει και το αντιστάθμισμα που είπαμε» ανέφερε σε άλλο σημείο προκειμένου να πείσει ότι υπάρχει πιθανότητα τα μέτρα που ψηφίζονται να έχουν ηπιότερη επίπτωση στην κοινωνία λόγω της επιδιωκόμενης ανάπτυξης.
Αναφορικά για την εκταμίευση της δόσης είπε ότι η Κομισιόν εξετάζει την σταδιακή εκταμίευση 5 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. «Η πρόταση Κοστέλο είναι 800 εκατ. το μήνα έως το τέλος του έτους». Ωστόσο στην προσπάθειά του να δείξει ότι με τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους είπε «τα ληξιπρόθεσμα είναι ένα είδος φόρου. Αν έχουμε 800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα θα είναι σαν μείωση του φόρου». Μετά δε από αντιδράσεις σημείωσε «δεν είπα ότι είναι φόρος. Είπα «σαν φόρος»».

Για το υπερταμείο ανέφερε ότι «Τα 99 χρόνια ζωής του ταμείου είναι η συνήθης πρακτική. Είναι όμως και επιλογή μας. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος τόσο μικρότερη η πίεση για ιδιωτικοποιήσεις».

Σε άλλο σημείο επισήμανε «Δεν είπα ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Όμως δεν ισχύει πως ότι μπαίνει εκεί θα ιδιωτικοποιηθεί. Προφανώς θα γίνουν και πωλήσεις και ιδιωτικοποιήσεις» για να συμπληρώσει «Η βασική διαφορά Ταμείου και ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι δεν γίνεται ξεπούλημα. Αν θέλεις να πουλήσεις το κάνεις κάτω από ιδανικές συνθήκες».

Το… πόκερ με Σαμαρά και Μητσοτάκη

Εκτός των παραπάνω ο υπουργός είπε ότι «σε 10 ημέρες θα μάθουμε αν και πόσο καλή είναι η συμφωνία και αν είχε δίκαιο ο Μητσοτάκης ή ο Σαμαράς. Ο Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα (σ.σ. μάλλον ήθελε να πει την ιδέα) να μην βάλει όλα του τα λεφτά στο πόκερ ότι θα πέσει η κυβέρνηση κάτι που έκανε και κάνει ο κ. Σαμαράς».

Για τη συμφωνία

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους εκτιμώντας ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις όπως η μετατροπή «χρεών με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό που θα έχει επιπτώσεις στην βιωσιμότητα του συνολικού χρέους».
«Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το τι θα βγει στις 24 .5 αλλά νομίζω είμαστε κοντά σε μια καλή λύση» είπε για να προσθέσει ότι η συμφωνία για το χρέος θα «καθαρίσει τον διάδρομο για να ξέρουν όλοι ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και έφυγε από την πορεία των τελευταίων 7 ετών. Αν γίνει αυτό και πάρουμε κάτι για το χρέος και κλείσει η αξιολόγηση -απίθανο να μην κλείσει- υπάρχει προσδοκία ότι θα επανέλθει το γουέιβερ και θα μπούμε στο σύστημα νομισματικής χαλάρωσης που αποτελεί μια άλλη μορφή περικοπή χρέους. Αυτά είναι και αντισταθμίσματα στα μέτρα που έχουμε πάρει τα οποία είναι υφεσιακά».

protothema.gr