Τοπικά

“Πύργος της Βαβέλ” η Πατρών Πύργου

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήμματα που προκαλεί η συνεχιζόμενη αποχή των εργοληπτών από τα δημόσια έργα αλλά και των μηχανικών από επιτροπές του Δημοσίου, είναι το έργο της Πατρών-Πύργου.

Το έργο θα είχε προκηρυχθεί τον Μάρτιο του 1015. Ενώ και μέχρι το τέλος του 2016 είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα υπάρχει μειοδότης. Επίσεις είναι πολύ πιθανό μέχρι τα τέλη του έτους να μην έχει ούτε επίσημη χρηματοδότηση.
Μετά την εκλογή της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και ανακοινώθηκε ότι η εργολαβία θα χωριστεί σε 8 διαφορετικά κομμάτια.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να ετοιμαστούν τα νέα τεύχη δημοπράτησης από το υπουργείο Υποδομών με εντολή του υφυπουργού τότε κ. Σπίρτζη, η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους εταίρους καθηστέρησε τις διαδικασίες. Στο έργο, όπως και σε όλα τα προγράμματα που γίνονται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, επενέβη και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο οποίος στα τέλη του 2015 πέρασε το έργο στις δημόσιες επενδύσεις, με προϋπολογισμό 475 εκατ. ευρώ. Η εντολή Σταθάκη όμως αφορούσε μόνο τα έξοδα για τις διακηρύξεις, καθώς το κύριο χρηματοδοτικό βάρος θα «σηκώσει» το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).