Like

Πόζαρε όπως θες, οι selfies δεν θα σε δείχνουν ποτέ ωραίο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Κακά νέα για τους μανιακούς με τις selfies. Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτού του είδους οι φωτογραφίες, όχι μόνο δεν είναι οι καλύτερες που μπορούμε να βγάλουμε, αλλά επιπλέον μας αδικούν στα μάτια των υπολοίπων.

Πρόκειται για έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, με στόχο να αναλύσει κατά πόσο η τάση των ανθρώπων να αξιολογούν τους εαυτούς τους ως πιο γοητευτικούς και αρεστούς σε σχέση με το πώς τους αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι, εκφράζεται στις selfies.

Στη μελέτη συμμετείχαν 198 φοιτητές, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να βγάλουν μία selfie και να ποζάρουν για μία μη selfie φωτογραφία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις φωτογραφίες τους, βαθμολογώντας τον εαυτό τους από το 1 έως το 7 όσο αφορά την ελκυστικότητα και το πόσο ναρκισσιστές ή συμπαθείς φαίνονται σε αυτές.

Παράλληλα, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσες selfies βγάζουν και πόσες κοινοποιούν στα social media, ώστε να τους κατατάξουν σε “selfie takers” (αυτοί που βγάζουν τακτικά πολλές selfies) και “μη selfie takers” (αυτοί που δεν βγάζουν τακτικά selfies) και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να αξιολογηθούν τα επίπεδα ναρκισσισμού τους.

Σε δεύτερη φάση, οι selfies και οι μη selfies των φοιτητών αξιολογήθηκαν από μία ξεχωριστή ομάδα 178 ατόμων, τα οποία κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τους εικονιζόμενους στις φωτογραφίες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, παρά το γεγονός ότι τόσο οι selfie takers όσο και οι μη selfie takers σημείωσαν την ίδια βαθμολογία όσον αφορά τα επίπεδα του ναρκισσισμού, παρατηρήθηκε μία σημαντική διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τις εικόνες του εαυτού τους στις φωτογραφίες.

Ειδικότερα, οι selfie takers προτίμησαν τις φωτογραφίες του εαυτού τους που τραβήχτηκαν από τους ίδιους, και όχι εκείνες οι οποίες τραβήχτηκαν από κάποιον άλλον. Οι μη selfie takers, όμως, αξιολόγησαν και τις δύο φωτογραφίες τους -selfie και μη- με τον ίδιο τρόπο.

Το ενδιαφέρον, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι διαπιστώθηκε πως ό,τι κι αν πιστεύουν selfie takers και μη, στην πραγματικότητα οι selfies δεν αρέσουν και τόσο πολύ στους τρίτους.

Συγκεκριμένα, αν και οι φοιτητές που έβγαλαν τις selfies πίστευαν πως σε αυτές φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικοί, η εξωτερική ομάδα που αξιολόγησε τις φωτογραφίες τους, έκρινε ότι στις selfies φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί και αρεστοί, αλλά και περισσότερο νάρκισσοι σε σχέση με τις φωτογραφίες τους οι οποίες είναι τραβηγμένες από άλλους.

Με άλλα λόγια, όσο και αν πιστεύουμε πως στις selfies μας φαινόμαστε όμορφοι, αρεστοί και γοητευτικοί, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως αυτό μάλλον οφείλεται στην τάση μας να αξιολογούμε πιο ευνοϊκά ό,τι περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό μας και στην πραγματικότητα, οι τρίτοι τις βλέπουν ως τις λιγότερο καλές μας φωτογραφίες.

Τσάμπα οι πόζες στον καθρέφτη…