Τοπικά

Η Α.ΚΙ.Δ.Α. για το σχέδιο νόμου περί σύστασης νομικών προσώπων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

ΑΚΙΔΑ , αυτόνομη κάθοδος της Α.ΚΙ.Δ.Α. , Α.ΚΙ.Δ.A. , λέμε το νερό νεράκι , δημοτικής αρχής , ΑΚΙΔΑ , Δήμο Δυτικής Αχαΐας , ΑΚΙΔΑ ακαταλληλότητα του νερού , Ριπές ΑΚΙΔΑ σε τοπικό site , Αποχώρησε η ΑΚΙΔΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο , Χωρίς μηχάνημα POS η ΔΕΥΑΔ , πρόβλημα με τις διακοπές του νερού , ΑΚΙΔΑ , Παναγιώτης Κουνάβης , διακοπές νερού ,
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση κατά  συνεδρίαση (11/05/2016) του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, έγινε συζήτηση για διαμόρφωση προτάσεων και παρατηρήσεων επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο: «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας»

Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ να ζητηθεί η απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου, να διασφαλίζεται ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του φορέα διαχείρισης, να δοθεί ικανός χρόνος προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με τους φορείς και να λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες διαμορφωμένες συνθήκες και τα τοπικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί και έχουν συμφωνηθεί. Ανάλογη απόφαση για το ίδιο θέμα πήρε και ο ΦΟΔΣΑ.

Η Α.ΚΙ.Δ.Α. υπερψήφισε την πρόταση της Δημοτικής αρχής γιατί ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα πρέπει να έχει:

  1. Δημόσιο χαρακτήρα, τόσο ως προς τη νομική μορφή (ΝΠΔΔ), όσο και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενό της(τις στοχεύσεις και τον τρόπο λειτουργίας).
  2. Να μην περιορίζει το ρόλο και τις αρμοδιότητες των δήμων. Αντίθετα, να τους διευκολύνει στην εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης και στη δημιουργία και διαχείριση διαδημοτικών υποδομών, όπου αυτό απαιτείται.
  3. Να ωθεί στη διαρκή αύξηση των ποσοτήτων των υλικών που προδιαλέγονται και αξιοποιούνται σε επίπεδο δήμου, σε συμμόρφωση με την πυραμίδα ιεράρχησης των σταδίων διαχείρισης.
  4. Να είναι αποτέλεσμα εθελοντικής απόφασης για ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όμορων δήμων και να μην επιβάλλεται με αποφάσεις από τα «πάνω».
  5. Να κατοχυρώνει την ισότιμη τουλάχιστον συμμετοχή των δήμων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους στα όργανά του.
  6. Να διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο.
  7. Ο σχεδιασμός που θα προκύψει να διαφυλάξει το ΧΥΤΑ
    ΦΛΟΚΑ με τρόπο τέτοιο ώστε αυτός να δέχεται στερεά απόβλητα από τις γεωγραφικές περιοχές που ήδη δέχεται και μόνο.

Το σχέδιο νόμου έχει λάθη, κενά και παραλείψεις, είναι απογοητευτικό, έως τραγικό και ανοίγει τις πόρτες σε μεγαλοεργολάβους σκουπιδιών.

Αν υπάρχει ένας παράγοντας, που να μπορεί να αναστρέψει την αρνητική φορά των εξελίξεων και να επιβάλλει την υλοποίηση ενός μοντέλου δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, στην οικονομικότητα του συστήματος διαχείρισης και στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, είναι η ίδια η παρέμβαση των πολιτών