Like

Αγόρασε μέλι κατευθείαν από μελισσοκόμους

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Έρευνες τον τελευταίο καιρό έχουν αποδείξει και με το παραπάνω την αξία του ελληνικού ανεπεξέργαστου μελιού και τον τρόπο που επιδρά στην ίαση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπερκόπωση κλπ.

Το μέλι που δεν προέρχεται από παραγωγό κατ ευθείαν πιθανώς να έχει υποστεί επεξεργασία, με μερικές εκδοχές της να είναι:

1. Θέρμανση Μια μορφή αλλοίωσης και επεξεργασίας στο μέλι είναι η θέρμανση. Διαδικασία κατά την οποία χάνει μεγάλο μέρος από τη θρεπτική του αξία. Ξέρετε μέσα στο μέλι υπάρχουν κάποια ένζυμα που βάζει η μέλισσα για να γίνει πιο πλούσια τροφή, Αν το μέλι θερμανθεί όλα αυτά τα ένζυμα καταστρέφονται, μαζί με τις πολύτιμες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Η μέλισσα όταν συλλέγει από τα λουλούδια παίρνει “νεράκι” (μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα) και το συμπυκνώνει για να γίνει μέλι. Η όλη διαδικασία γίνεται στη κοιλιά της μέλισσας, αλλά και με τα φτερά και όλα αυτά καταστρέφονται όταν το μέλι ανεβάσει θερμοκρασία κατά την επεξεργασία. Η θέρμανση παίζει σημαντικό ρόλο στη κρυστάλλωση του μελιού. Αν το μέλι θερμανθεί δεν κρυσταλλώνει.

2. Φιλτράρισμα Οι μεγάλες επιχειρήσεις μελιού, στα εργοστάσια τους διαθέτουν υπερσύγχρονα φίλτρα τα οποία συγκρατούν μικρο κόκκους γύρης, τους πυρήνες κρυστάλλωσης και άλλα φυσικά πρόσθετα στο μέλι. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν την κρυστάλλωση, και το μέλι παύει να έχει τις αρχικές του ιδιότητες, εφόσον οι γυρεόκοκκοι είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικοί. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τις ιδιότητες που έχει μια κουταλιά γύρης, που περιέχει από μέταλλα και ιχνοστοιχεία μέχρι βιταμίνες και ένζυμα.

3. Νοθεία Κατά καιρούς αρκετές εταιρίες βρέθηκαν με μέλι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Η χειρότερη μορφή νοθείας είναι αυτή που γίνεται μέσα στα εργαστήρια, όπου προσθέτουν ισογλυκόζη, μελάσα και το ανακατεύουν με χρώμα καραμέλας, άρωμα μελιού κλπ.

4. Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις Εισαγωγές μελιών από Κίνα, Βουλγαρία κλπ. Τα μέλια που έρχονται από εξωτερικό εκτός από νοθευμένα μπορεί να περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες. Για παράδειγμα η Κίνα όπως έχουμε εμείς καιρό για βροχή, θερμοκρασία κλπ, έχει πρόγνωση για ραδιενέργεια.

Όπως καταλαβαίνουμε μετά από όλα αυτά, το μέλι θέλει πολύ προσοχή από που το αγοράζουμε με την καλύτερη επιλογή να είναι να προμηθευτεί κανείς μέλι από ένα τοπικό μελισσοκόμο παραγωγό