Ελλάδα

Η Ελλάδα ένα μόνιμο hot spot με πενιχρά ανταλλάγματα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μπορεί η Ε.Ε. να εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά στον χειρισμό της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα η σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών βολεύει και όσους δημοσίως αντιτίθενται στο κλείσιμο των συνόρων.

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ που το επέβαλαν και το υποστηρίζουν, κατηγορούν την κυρία Ανγκελα Μέρκελ για ανέξοδο ανθρωπισμό. Οχι άδικα, τονίζουν ότι λύνουν και το δικό της πρόβλημα.

Πράγματι, το φράγμα στην Ειδομένη -τουλάχιστον προς το παρόν- λύνει το πρόβλημα όχι μόνο της Αυστρίας, που μεθόδευσε το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και της Γερμανίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που είναι προορισμοί των προσφύγων-μεταναστών. Και το λύνει σε μια χρονική στιγμή που λόγω της μαζικής εισόδου η δυσαρέσκεια στις κοινωνίες αυτές κλιμακωνόταν. Ειδικότερα, αποφορτίζει κάπως το ολοένα πιο βαρύ κλίμα που η καγκελάριος αντιμετώπιζε και στη γερμανική κοινή γνώμη και στο ίδιο το κόμμα της, λόγω της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που είχε υιοθετήσει το 2015.

Στις 13 Μαρτίου διεξάγονται εκλογές σε τρία κρατίδια, από την έκβαση των οποίων θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και το πολιτικό μέλλον της κυρίας Μέρκελ. Επισήμως, δεν έχει αλλάξει πολιτική. Στην πράξη, όμως, έχει μετατοπιστεί από την αρχική θέση της. Το γεγονός ότι η μετατόπιση έγινε με μικρά βήματα για να μη φανεί ότι υπαναχωρεί ατάκτως και τρωθεί το κύρος της δεν αλλάζει την ουσία. Στο ευρωιερατείο θεωρούν ότι με το κλείσιμο των συνόρων διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μια λύση στα Βαλκάνια, όπως έγραψε και το γερμανικό «Spiegel». Για την ακρίβεια, λύση είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών. Αυτό προκύπτει όχι ως αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας, αλλά ως αποτέλεσμα του τετελεσμένου που δρομολόγησε η Αυστρία και το οποίο βολεύει και τους υπόλοιπους.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν η ΠΓΔΜ κλείσει τα σύνορα και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν σχολιάσει θετικά το ενδεχόμενο να μπει το φράγμα στην Ειδομένη. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι μέχρι τον Μάιο η Κομισιόν απαιτεί όχι μόνο να έχουν ολοκληρωθεί τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, αλλά συζητούν να επαναφέρουν και την ουσία της συμφωνίας Δουβλίνο 2, η οποία προβλέπει ότι θα επιστρέφουν οι πρόσφυγες στη χώρα πρώτης υποδοχής, δηλαδή στην Ελλάδα!

protothema.gr