Like

Το κλειδί για την επιτυχία μέσα από 4 απλά βήματα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πρόκειται για την Emma Seppala, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη Συμπόνια και τον Αλτρουισμό του Πανεπιστημίου Stanford, η οποία υποστηρίζει ότι το κλειδί προς την επιτυχία περνάει από τον ίδιο μας τον εαυτό και κατά πόσο του συμπεριφερόμαστε με συμπόνια.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, η Seppala, στο βιβλίο της “The Happiness Track”, υποστηρίζει πως η ευτυχία είναι το “αναπάντεχο μονοπάτι” για την επιτυχία, τονίζοντας τα οφέλη της συμπόνιας προς τον εαυτό μας και τη δυστυχία της αυτοκριτικής. Τι εννοεί ακριβώς η ειδικός;

Αν και η ίδια παραδέχεται πως ο όρος “συμπόνια” μπορεί να ακούγεται αντιεπιστημονικός, γράφει ότι όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η σχέση με τον εαυτό μας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τις σχέσεις μας με τους άλλους, στο κατά πόσο θα εξελιχτούμε επαγγελματικά.

Η λογική της είναι απλή: Αν είμαστε σκληροί ή κακοί με τον εαυτό μας κάθε φορά που αποτυγχάνουμε, προετοιμαζόμαστε για μία νέα αποτυχία. Αλλά αν στο ίδιο σενάριο είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, τότε έχουμε μία ευκαιρία να τα πάμε καλύτερα την επόμενη φορά.

Η Seppala συνιστά μια απλή στρατηγική για άσκηση της αυτό-συμπόνιας. “Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας όπως θα αντιμετωπίζατε έναν συνάδελφο ή έναν φίλο που έχει αποτύχει”. Συνήθως, δεν κρίνουμε τους φίλους μας, αλλά τους ακούμε με κατανόηση και τους ενθαρρύνουμε να θυμούνται πως τα λάθη είναι φυσιολογικά. Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και με τον εαυτό μας;

Η Seppala στο βιβλίο της περιγράφει τέσσερις βασικοί τρόποι για να γίνουμε πιο συμπονετικοί με τον εαυτό μας. Ποιοι είναι αυτοί;

Να αντικαταστήσουμε τους αρνητικούς εσωτερικούς διαλόγους με θετικούς: Για παράδειγμα, αντί του “Πώς μπόρεσα να το κάνω αυτό; Είμαι ηλίθιος”, καλό θα ήταν να λέμε “Είχα μια στιγμή αφηρημάδας. Είναι εντάξει”.

Να γράψουμε στον εαυτό μας ένα γράμμα: “Προσποιηθείτε ότι γράφετε σε έναν φίλο που έκανε το ίδιο λάθος. Σε αυτήν την περίπτωση θα ακούγεστε πολύ λιγότερο θυμωμένος και πολύ πιο παρήγορος”.

Να βρούμε μία έκφραση συμπόνιας, για τις δύσκολες καταστάσεις: “Αυτή είναι μια στιγμή πόνου. Ο πόνος είναι μέρος της ζωής. Θα μπορούσα να είμαι ευγενικός προς τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσα να του δώσω τη συμπόνια που χρειάζεται”, είναι ένας δρόμος σκέψης που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Να φτιάξουμε μία καθημερινή λίστα ευγνωμοσύνης: “Κάθε μέρα γράψτε πέντε πράγματα για τα οποία αισθάνεστε ευγνώμονες, ή προσθέστε πέντε προσωπικές ολοκληρώσεις για τις οποίες αισθάνεστε υπερήφανοι”.

Η Emma Seppala αναφέρει πως με την εξάσκηση της “αυτό-συμπόνιας”, μπορούμε να αποκομίσουμε μία σειρά από βιολογικά και ψυχολογικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της ευημερίας, η μείωση του άγχους και η καταπολέμηση της κατάθλιψης, ενώ θα μπορούμε να επανερχόμαστε μετά από στρεσογόνες καταστάσεις, κάτι που οι ψυχολόγοι, όπως σημειώνει, ονομάζουν χαρακτηριστικό ανθεκτικότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ψυχολόγο Kristin Neff, η οποία έχει ασχοληθεί με την αυτο-συμπόνια, η συμπόνια έχει τρεις συνιστώσες. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτές είναι οι εξής:

Να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας.

Να καταλάβουμε ότι ο καθένας κάνει λάθη, και αυτό είναι φυσιολογικό.

Να αναγνωρίζουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας χωρίς όμως να υποκύπτουμε σε αυτά.

Η τρίτη συνιστώσα είναι η δυσκολότερη να ακολουθήσουμε, σημειώνει η Neff. Αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε.

Άλλωστε, ακόμα και αν η προσωπική ευτυχία δεν οδηγήσει στην επαγγελματική επιτυχία, η συμφιλίωση με τον εαυτό μας είναι η ίδια μία μεγαλύτερη, ενδεχομένως, επιτυχία.