Ελλάδα

Μπορίσοφ κατά Τσίπρα και αγροτών

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την παρέμβαση της Ε.Ε για την διάνοιξη των διαβάσεων από και προς την Ελλάδα που μένουν αποκλεισμένες από τους αγρότες, ζητεί η Βουλγαρία και καλεί τις ελληνικές αρχές «να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και την διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορα» .

Με ψήφισμά της η βουλή της Βουλγαρίας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει και τις ελληνικές αρχές «να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και την διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορα” ενώ κάνει λόγο και για επιδείνωση των διμερών σχέσεων σε περίπτωση που παραταθούν οι αποκλεισμοί».

Την ίδια στιγμή ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ από τις Βρυξέλλες κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί εσκεμμένα ζημιά στη χώρα του.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο θέμα δυο φορές αλλά λύση δεν υπήρξε στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί στη Βουλγαρική οικονομία ο αποκλεισμός του Προμαχώνα και των άλλων συνοριακών περασμάτων.

«Του τηλεφώνησα δύο φορές, για το ίδιο πράγμα. Όταν ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Μεταφορών καλούν για το ίδιο πράγμα και δεν στέλνουν την αστυνομία και τη χωροφυλακή να καθαρίσουν το δρόμο, κάτι που θα έπρεπε να είχαν κάνει πριν από ένα μήνα, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;» είπε αναφερόμενος στα αντιμπλόκα των Βούλγαρων οδηγών.

Ο κ. Μπορίσοφ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους και τους τρόπους διαμαρτυρίας.

«Κλείστε τα λιμάνια σας, κλείστε τα στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί να βασανίζονται οι Βούλγαροι; Και το κάνουν επίτηδες, σε μια περίοδο που αρνούμαι χρήματα για να χτίσω έναν φράχτη στα ελληνικά σύνορα» είπε και κατέληξε «Στον 21ο αιώνα, αποδείχθηκε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, σε κράτη που λειτουργούν. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι ένα από αυτά».

Τα αντίποινα των βουλγάρων οδηγών

Οι αποκλεισμοί των συνόρων από Έλληνες αγρότες με τρακτέρ, έχει προκαλέσει αντίποινα από πλευράς Βουλγάρων μεταφορέων που και εκείνοι έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις δρόμων με τα φορτηγά αυτοκίνητά τους διακόπτοντας την κυκλοφορία στο βουλγάρικο έδαφος.

Και από τις δυο πλευρές των συνόρων έχουν σχηματιστεί ουρές πολλών χιλιομέτρων από οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα, σε πολλές περιπτώσεις ευπαθή, άλλα και λεωφορεία με επιβάτες από χώρες της περιοχής, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη χωρίς να λείπουν και οι μικροσυμπλοκές και οι προπηλακισμοί.

Ο πρωθυπουργός κ.Μπορίσωφ έχει επικοινωνήσει τουλάχιστον δυο φορές για το θέμα αυτό με τον κ. Αλεξη Τσίπρα και έχει λάβει, ΄σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγάρικου ΄τύπου, διαβεβαιώσεις περί επίλυσης του προβλήματος, πλην όμως η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ηλεκτρισμένη.

difernews.gr