Ελλάδα

Θα κλείσουν και τα λιμάνια οι αγρότες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σε ήπιο κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης η μεγάλη πανελλήνια συνέλευση των αγροτών στην Κατερίνη κατά την οποία οι αγρότες αποφάσισαν ομόφωνα την απόρριψη της πρότασης Κατρούγκαλου και τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών των κινητοποιημένων Αγροτών, που έγινε με τη συμμετοχή 62 μπλόκων, αποφάσισε την παραμονή στις αρχικές θέσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην συνάντηση της Σίνδου.

Ωστόσο, οι αγρότες δεν απειλούν μόνο με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά και με κλείσιμο κεντρικών δρόμων επ’ αόριστον, αλλά προειδοποιούν πως θα κλείσουν τις επόμενες μέρες και τα λιμάνια, εάν η Κυβέρνηση δεν δεχτεί τα αιτήματά τους.

Πιο αναλυτικά, κατά τη νέα σύσκεψη αποφασίστηκε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, των αεροδρομίων και των λιμανιών αλλά και 24ωρο αποκλεισμό από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου έως και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Όμως, την ίδια ώρα αποφασίστηκε ότι λόγω της 24ωρης απεργίας την Πέμπτη, «στην οποία πρωτίστως μετέχουν και όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα», να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, λιμάνια, αεροδρόμια για διευκόλυνση και ομαλή μεταφορά και μετακίνηση στους τόπους των συγκεντρώσεων.

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, συστάθηκε και η επιτροπή που θα παραστεί στην συνάντηση της Νίκαιας στις 7 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων

Οι αγρότες τονίζουν πως ζητούν ρητά και κατηγορηματικά την άμεση ανάκληση των προσχεδίων του νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συνάντηση και διάλογο με τον πρωθυπουργό, ξεκάθαρη και ρητή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μη ψήφιση των νομοσχεδίων και απόρριψη των αναφερομένων προς εισήγηση προσχεδίων νόμου.

Κλειστά για 12 ώρες έμειναν τα Τέμπη την Τετάρτη

Πάντως, και την Τετάρτη τα Τέμπτη έμειναν κλειστά για 12 ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο κύριο Χρήστο Σιδηρόπουλο οι δρόμοι την Πέμπτη θα παραμείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να συμμετάσχει μεγαλύτερο κοινό στα συλλαλητήρια όλης της χώρας. Οι αγρότες που βρίσκονται στα Τέμπη θα διαδηλώσουν με τα αγροτικά τους οχήματα στο κέντρο της Λάρισας.

Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες περιμένουν απάντηση για καθορισμένο ραντεβού από την πλευρά της κυβέρνησης την Παρασκευή, για να συζητήσουν για τα αιτήματά τους.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση, έχουμε προετοιμαστεί και σε νομικό επίπεδο, καθώς έχουμε προσλάβει τεχνικούς συμβούλους, με τους οποίους μπορεί όχι μόνο η ελληνική βουλή αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να συζητήσουν μαζί τους, τόσο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, όσο και για άλλα σοβαρά θέματα τα οποία μπορούν να διευθετηθούν, για να γίνουμε κι εμείς μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς». Ο κύριος Σιδηρόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων,ότι οι αγρότες δεν έχουν λάβει ακόμη τις πληρωμές από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του 2009, 2011, και 2013.

Για την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, υπάρχει η διάθεση και η Κοιλάδα να παραμείνει ανοιχτή προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν για να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές εκδηλώσεις, ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό.

protothema.gr