Like

Είναι απλό: για να μην αρχίσεις να ξεχνάς…γυμνάσου!

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Θα μπορούσε η σωματική μας δραστηριότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, καθυστερώντας τη γνωστική μας εξασθένηση; Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η απάντηση είναι “ναι”.

Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Neuropsychological Society, διαπίστωσε πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που διανύουν περισσότερα μέτρα με τα πόδια ή κάνουν τζόκινγκ, αποδίδουν καλύτερα στα “καθήκοντα” της μνήμης, από εκείνους που προτιμούν μια καθιστική ζωή.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας, μνήμης και γνωστικών λειτουργιών, σε νέους και ηλικιωμένους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν νέοι ηλικίας 18 έως 31 ετών και μεγαλύτεροι άνθρωποι ηλικίας 55 έως 82 ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της μελέτης φορούσαν μια συσκευή που κατέγραφε πληροφορίες όπως πόσα βήματα έκανε ο καθένας, για πόσο χρόνο και σε τι ένταση.

Επιπλέον, η ομάδα των συμμετεχόντων έλαβε μέρος σε νευροψυχολογικές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της μνήμης και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Επίσης, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σε ένα εργαστήριο με σκοπό να μάθουν κάποιες σχέσεις αντιστοιχίας, όπως για παράδειγμα, να συνδέσουν πρόσωπα με ονόματα.

Όπως σημειώνεται στο Science Daily οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που περπατούσαν περισσότερο σε καθημερινή βάση, είχαν καλύτερη απόδοση στη μνήμη, πράγμα που, όπως σημειώνουν, αποδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας με τις γνωστικές λειτουργίες.

“Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνήσουμε τους ειδικούς μηχανισμούς για το πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και να διευκρινιστεί ο αντίκτυπος των ειδικών προγραμμάτων άσκησης (πχ, δυναμική, αερόβια ή συνδυασμένη άσκηση) και των δόσεων της άσκησης (συχνότητα, ένταση, διάρκεια) σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών λειτουργιών”, σχολίασε ο καθηγητής ψυχιατρικής από τη Σχολή Ιατρικής του Boston University, Scott Hayes.

Ωστόσο, “τα ευρήματά μας, ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται θετικά με τη μνήμη, είναι ελκυστικά για πολλούς και διάφορους λόγους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένα κρίσιμο συστατικό για να αποκρούσει την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν. Γνωρίζοντας ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ικανότητες της μνήμης ενός ατόμου, έχουμε ένα επιπλέον κομμάτι πληροφοριών, για να παρακινήσει τον κόσμο να μείνει περισσότερο ενεργός”.