Ελλάδα

Οι εικόνες που σημάδεψαν το 2015

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αξιες να λησμονηθούν από τους ίδιους τους ηγέτες επειδή τους εκθέτουν σε αμήχανες ή και ελάχιστα κολακευτικές για το κύρος τους στιγμές -με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον διάλογο που απέτυχε πανηγυρικά να κάνει στα αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπιλ Κλίντον- οι φωτογραφίες από την κορυφή του πολιτικού κόσμου παραμένουν, ούτως ή άλλως, αξέχαστες. Η ιστορία γράφεται εξίσου από την επίδειξη σωματικής ρώμης του Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και από την επιλογή της Ανγκελα Μέρκελ να τραβήξει μια χαλαρή selfie με πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Και φυσικά, τα πραγματικά εικονογραφικά μνημεία δημιουργούνται όταν η εκάστοτε κατάσταση ξεφεύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο, την προβαρισμένη πόζα και την λεπτομερή σκηνοθεσία. Το απρόοπτο μάλλον μισεί τους πολιτικούς και τους εκδικείται, φαίνεται όμως ότι, αντιθέτως, αγαπά τους φωτογράφους.

1. Το στρινγκ που επιτέθηκε στον Ντράγκι
Στις 22 Απριλίου του 2015 μια 22χρονη Γερμανίδα έκανε άνω-κάτω την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλώντας πανικό στον πρόεδρό της, τον Μάριο Ντράγκι. Εχοντας καταφέρει να περάσει απαρατήρητη από τους άνδρες της ασφάλειας, η Γιοζεφίνε Μάρκμαν (ή Βιτ) ξαφνικά βρέθηκε με ένα άλμα πάνω στο τραπέζι όπου καθόταν ο «Σούπερ Μάριο», στο στρατηγείο του στη Φρανκφούρτη. Η Γιοζεφίνε πέταξε χαρτοπόλεμο στον πρόεδρο της ΕΚΤ, εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Βιτ, πρώην ακτιβίστρια της γυμνόστηθης οργάνωσης Femen, χάρη στο γυμνασμένο κορμί της, κατάφερε με ένα αποφασιστικό σάλτο να τρομοκρατήσει τον Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ, άθελά της άφησε να αποκαλυφθεί η πάνω πλευρά του μικροσκοπικού μοβ εσωρούχου της. «Εγώ πηδούσα στον Ντράγκι κι αυτοί κοιτούσαν το εσώρουχό μου», έγραψε η ίδια στο twitter. Ως προς τις υπόλοιπες δραστηριότητες της, η αντάρτισσα της Μέρκελ συνηθίζει να πίνει ούζο στην υγειά της Ελλάδας και να χορεύει ημίγυμνη έξω από τα γραφεία της γερμανικής εφημερίδας Bild.

2. H προσφυγική κρίση συμπάθειας της Μέρκελ
Η Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας άνοιξε την αγκαλιά της στους πρόσφυγες και εκείνοι έσπευσαν να της ανταποδώσουν την καλοσύνη που τους έδειξε: Της ζήτησαν μία selfie κι εκείνη ανταποκρίθηκε θετικά, ποζάροντας χαμογελαστή. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βερολίνο. Μόλις οι μετανάστες την είδαν να περνά το κατώφλι του προσφυγικού καταυλισμού την υποδέχτηκαν με ζωηρές εκδηλώσεις. «Η Μέρκελ, από ‘Καγκελάριος της λιτότητας’, έγινε η ‘Καγκελάριος των μεταναστών’, η συμπονετική οικοδέσποινα που ανοίγει τις πύλες της ατμομηχανής της Ευρώπης στους πρόσφυγες», σχολίασε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μπορεί στη ζεστή αγκαλιά της Μέρκελ οι πρόσφυγες να βρήκαν παρηγοριά, όμως οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό έγιναν έξαλλοι, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.

3. Ο αετός και η φράντζα του Τραμπ
Ιδιαίτερα απολαυστικό ήταν το παρασκήνιο της φωτογράφησης του Ντόναλντ Τραμπ για το περιοδικό Time, τον περασμένο Αύγουστο. Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και φαβορί των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, πόζαρε με τον φαλακρό αετό, το πτηνό-σύμβολο που απεικονίζεται στο εθνόσημο της χώρας. Παραδόξως, ο Τραμπ ήταν απόλυτα συνεργάσιμος με τον φωτογράφο, όμως το μεγαλοπρεπές πτηνό φαίνεται πως ήταν υπερβολικά ατίθασο, βάζοντας στο μάτι -τι άλλο;- την κοκκινόξανθη φράντζα του Αμερικανού μεγιστάνα. Ανοίγοντας τα τεράστια φτερά του, το πτηνό χάλασε την περίφημη κόμη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου -ο οποίος όμως επέδειξε απολύτο αυτοέλεγχο και έπνιξε τον όποιον εκνευρισμό του.

4. Ο Ολάντ στο αεροπλανοφόρο
Τη ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», επισκέφθηκε το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος, σε μία συμβολική κίνηση επίδειξης πυγμής. Ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε τους Γάλλους πολίτες ότι το Παρίσι αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας μετά τον εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου, όταν ισλαμιστές τρομοκράτες αιματοκύλησαν την Πόλη του Φωτός. Ωστόσο, ενώ η Γαλλία συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας, ο Ολάντ προσπαθεί να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις μετά την ταπεινωτική του ήττα στις περιφερειακές εκλογές.

5. Ο «σέξι» Πούτιν
Το 2016 οι Ρώσοι έχουν τη μοναδική δυνατότητα να κάνουν εικόνισμα τον Βλαντιμίρ Πούτιν: Στο ημερολόγιο υπό τον τίτλο «Ολο τον χρόνο με τον πρόεδρο της Ρωσίας», ο Πούτιν ποζάρει ημίγυμνος, ψαρεύει, κάνει γυμναστική, κυνηγά και άλλα πολλά που υπογραμμίζουν το πόσο σφριγηλός και σκληροτράχηλος είναι. Επίσης, με το πιο σοβαρό ύφος του κόσμου και φορώντας στρατιωτική στολή, εικονίζεται να υπογράφει αυτόγραφα σε θαυμάστριες του. «Μου αρέσουν όλες οι Ρωσίδες. Πιστεύω ότι οι Ρωσίδες είναι οι πιο ταλαντούχες και όμορφες γυναίκες στον κόσμο» δηλώνει ο 63χρονος, πανίσχυρος Πούτιν. Την ώρα που προσφέρει το σώμα του στο ημερολόγιο του Νέου Ετους, στο διαδίκτυο οργιάζουν θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες, ο Πούτιν είναι στην πραγματικότητα αθάνατος. Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει πχ το κολύμπι στα παγωμένα ποτάμια και την ημίγυμνη ιππασία στην ηλικία του; Η λογική σταματά εκεί όπου ο Πούτιν αρχίζει να βγάζει τα ρούχα του.

6.Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια και γιαγιά
Η σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κάνει ό,τι μπορεί για να αλιεύσει ψήφους εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Μετά από το λίφτινγκ προσώπου που έκανε για να ανανεώσει το παρουσιαστικό της, στις 28 Δεκεμβρίου η Χίλαρι έβγαλε βόλτα το εγγόνι της ντυμένη casual και φορώντας γυαλιά ηλίου. Στους δρόμους του Μανχάταν την συνόδευαν η μοναχοκόρη της, Τσέλσι, η οποία θα την κάνει σύντομα και για δεύτερη φορά γιαγιά, ο σύζυγός της και ο γαμπρός της. Είναι προφανές ότι η Χίλαρι, ως φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, επιστρατεύει τα μεγάλα όπλα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών.

7.Γροθιά στον Ραχόι
Η μπουνιά που έριξε ένας 17χρονος στο πρόσωπο του συντηρητικού πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία στην ιβηρική χώρα, απέτυχε όμως να συγκινήσει τους Ισπανούς στην κάλπη της 20ης Δεκεμβρίου. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος έπεσε θύμα πρωτοφανούς επίθεσης, την οποία κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός. Στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην επαρχία Ποντεβέδρα, ένας νεαρός άνδρας τον πλησίασε ζητώντας του μία selfie και εν συνεχεία του έριξε μία γροθιά στο πρόσωπο, εντελώς απρόκλητα και χωρίς κανέναν λόγο. Εκτός ίσως από μια ακατανίκητη, συσσωρευμένη αποστροφή στον Μαριάνο Ραχόι.

8. Το τατουάζ του Καναδού
Ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Καναδά, ο 43χρονος Τζάστιν Τριντό, πατέρας τριών παιδιών και γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας, κατάφερε να γοητεύσει τους συμπολίτες του. Η κάλπη που στήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου έδειξε ότι ο Τριντό κατάφερε να αναστήσει το κόμμα των Φιλελεύθερων, αλλά και να αναστατώσει τον γυναικείο πληθυσμό με το σμιλεμένο από την τακτική άσκηση σώμα του. Ο Τζάστιν έπαιξε μποξ και έκανε στριπτίζ για καλό σκοπό. Εκτός από την λαμπερή σύζυγό του, τη  δημοσιογράφο Σοφί Γκρεγκουάρ, ο Τριντό βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ για το τατουάζ που κοσμεί τον ώμο του, αλλά και για το στριπτίζ που έκανε το 2011 σε φιλανθρωπικό γκαλά. Τότε είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 1.900 δολάρια, πετώντας τα ρούχα του στο εστιατόριο του καναδικού κοινοβουλίου.

9. Παγωτό στη Χαβάη για τον Ομπάμα
Ο Μπαράκ Oμπάμα, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί το προφίλ του πιο cool προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, εθεάθη να τρώει με λαιμαργία το αγαπημένο του παγωτό. Μαζί με τις κόρες του, Σάσα και Μάλια, ο Πλανητάρχης βρέθηκε στον χριστουγεννιάτικο προορισμό που συνήθως επιλέγει, τη Χαβάη. Ντυμένος σπορ και φορώντας γυαλιά ηλίου, σαγιονάρες και καπέλο του μπέιζμπολ, ο Αμερικανός πρόεδρος, στις 27 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε το παγωτατζίδικο «Snowabama». O Oμπάμα πλήρωσε τέσσερα δολάρια για να δροσίσει τον ουρανίσκο του με τις γεύσεις που λατρεύει: πεπόνι, κεράσι και lime.

10. Πρωθυπουργός σηκωτός στην Ουκρανία
Στις 11 Δεκεμβρίου, ένας Ουκρανός βουλευτής, αφού προηγουμένως πρόσφερε μία ανθοδέσμη στον πρωθυπουργό της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, την ώρα που εκείνος βρισκόταν στο βήμα, τον σήκωσε στον αέρα πιάνοντας τον από την ευαίσθητη περιοχή, ψηλά ανάμεσα στα πόδια του. Ο Ολεγκ Μπάρνα, ο μυστακοφόρος βουλευτής από το «Μπλοκ Ποροσένκο», τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό της Ουκρανίας, θεωρεί τον Γιατσενιούκ «κόκκινο πανί» για τη χώρα. Την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο πολλοί χρήστες έσπευσαν να διακωμωδήσουν το γεγονός, απεικονίζοντας τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας να κάνει παγοδρομίες -τρολάροντας την όλη σκηνή με τη βοήθεια του photoshop.

11. Το «γιού φάουλ;» του Αλέξη
Τα αγγλικά του Μπιλ Κλίντον μάλλον δυσκόλεψαν τον Αλέξη Τσίπρα, που φάνηκε να γελά αμήχανα δείχνοντας πως δεν καταλαβαίνει τις ερωτήσεις που του έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Ισως να έφταιγε η προφορά, ίσως το γεγονός ότι ο Τσίπρας υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του ως αγγλομαθούς, ύστερα από τα εντατικά φροντιστήρια που έκανε το τελευταίο διάστημα -κάποια από τα οποία συνέπεσαν με τις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το τρίτο Μνημόνιο. Στις 27 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Clinton Global Initiative», ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθώντας να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση. Διότι ένα πρόβλημα είναι η αναδιάρθρωση και άλλο ένα η άρθρωση ολοκληρωμένων και ορθών φράσεων σε μια ξένη γλώσσα.

protothema.gr