Ελλάδα

Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια ακόμη και στην Αττική πρόκειται να υποδεχτούμε το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση του καιρού, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.

Από το πρωί η θερμοκρασία έχει μειωθεί κατακόρυφα και στην Αττική επικρατεί πυκνή συννεφιά, ενώ σε διάφορες περιοχές της χώρας σημειώνονται και τοπικές βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι πνέουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ ενώ, σε αναμονή του χιονιά που έρχεται από Σιβηρία, μέσω Τουρκίας, έχουν ήδη ακυρωθεί πάρα πολλές πτήσεις.

Η κακοκαιρία έχει ξεκινήσει ήδη από τη Βόρεια Ελλάδα και επεκτείνεται στην υπόλοιπη χώρα. Στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος του Μεθοριακού Σταθμού της Νυμφαίας στην Κομοτηνή, με αισθητή την έντονη πτώση της θερμοκρασίας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε το πρωί και στην Καβάλα και τη Δράμα, ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων επιβεβαιώθηκαν και για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα χιόνια.

Όπως αναφέρει το thestival.gr ψιλό χιόνι πέφτει σε Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και σε περιοχές του Δήμου Λαγκαδά. Ακόμη, στην ορεινή Χαλκιδική τα χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ τα μηχανήματα της περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία που χρειάζεται και αποχιονίζουν.

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Μακεδονία και τη Θράκη, αφού σε αρκετές περιοχές έχει ήδη αρχίσει να χιονίζει.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι χιονίζει στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα) των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 – 1.400 μέτρων. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομο Ασλανίδη, προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, επειδή μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός.

Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπαλεξίου δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ προβλέπεται χιόνι και στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου, στην Πεντέλη, τον Γέρακα, τον Άγιο Στέφανο και χιονόνερο σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, ακόμα και το κέντρο της Αθήνας τη νύχτα. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, με ήπια μορφή, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η αλλαγή του χρόνου θα γίνει με… πολικές θερμοκρασίες που δεν θα ξεπεράσουν το μηδέν την νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα.

Πιο συγκεκριμένα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερέας (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται και το Σάββατο.