Αθλητισμός

Η επόμενη μέρα της Παναχαϊκής

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

H καταστροφή για την ιστορική Παναχαϊκή, είναι προ των πυλών. Την εβδομάδα που πέρασε «χαιρέτησαν» και άλλοι παίκτες, ενώ την Πέμπτη ζήσαμε για να δούμε την Πατρινή ομάδα να αγωνίζεται με τον τερματοφύλακα πιτσιρικά Χρήστο Βορύλλα στην θέση του σέντερ φορ. Είναι η στιγμή που αρκετοί είπαν «πιάσαμε πάτο», το χειρότερο όμως είναι ότι ίσως η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμα στο πιο άσχημο στάδιο.

Μετά τον περσινό περιφερόμενο θίασο του κ. Κούγια στην Κόρινθο, φέτος ζούμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις για την ιστορική ομάδα της Πάτρας.

Τα καλά σενάρια…

Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος, υπάρχει καλό σενάριο στην φετινή Παναχαϊκή για να επιβιώσει; Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα φαίνεται να ανατρέπεται η κατάσταση, αλλά αν υπάρχει αχτίδα φωτός, τότε μιλάμε για τις παρακάτω περιπτώσεις: Ποτής Τσιριμπής και Νίκος Παπαδάκης σύμφωνα με πληροφορίες, ελπίζουν σε «μπάσιμο» στα κοινά της ΠΑΕ του Παναγιώτη Παναγόπουλου της γνωστής εταιρίας Solar Energy, καθώς και του Δημήτρη Μάλαμα της εταιρίας gima caffe-hellas που ήδη βοηθάει οικονομικά την ομάδα, με διαφήμιση στην φανέλα και με πινακίδες στο γήπεδο. Επίσης, ένα άλλο σενάριο που ακούγεται έντονα, είναι μία ενδεχόμενη πώληση του Μαρκ Ασίγκμπα στον Ολυμπιακό. Σε μία τέτοια περίπτωση, τα ταμεία της Παναχαϊκής θα δεχτούν σημαντική οικονομική «ένεση», που θα είναι ικανή με σωστή διαχείριση να οδηγήσει την ομάδα μέχρι το τέλος της περιόδου με αξιοπρέπεια, για την παραμονή στην κατηγορία όπου είναι ο βασικός στόχος.

Αν «ναυαγήσει» το καράβι…

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ή κάποιο θαύμα αυτές τις Άγιες Μέρες το οποίο είναι το απευχθές σενάριο, τότε η Παναχαϊκή θα «βουλιάξει» και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Όπως ορίζει ο νέος ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου), αν η Πατρινή ομάδα, αποσυρθεί από την συνέχεια της Football League, θα υποβιβαστεί στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣΑ από την νέα αγωνιστική περίοδο και όχι στην Γ’ Εθνική, όπου θα υποβιβαζόταν αν «πέσει» αγωνιστικά στην χαμηλότερη κατηγορία. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ξεκινήσει στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας με ποινή -6 βαθμών και θα κληθεί να πληρώσει ένα πρόστιμο της τάξης των 50.000 ευρώ. Τα παιχνίδια της για φέτος στην Β’ Εθνική θα κατοχυρώνονται αν αποσυρθεί από το πρωτάθλημα με 3-0 α.α υπέρ των αντιπάλων της. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα μέλη και οι μέτοχοι της ΠΑΕ καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα μέχρι δεύτερου βαθμού, δεν έχουν το δικαίωμα ενασχόλησης με οποιαδήποτε ΠΑΕ για μία πενταετία.

Τι γίνεται με τα χρέη;

Το μεγάλο «αγκάθι» σε όλες τις περιπτώσεις, είτε σε αγωνιστικό υποβιβασμό, είτε αποχώρησης από το πρωτάθλημα, είναι τα χρέη της ΠΑΕ. Ο κανονισμός και σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρος. Τα χρέη της Παναχαϊκής, δεν διαγράφονται όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις με ομάδες που συμμετείχαν με δική τους απόφαση στην Ερασιτεχνική Γ’ Εθνική (ΑΕΚ, ΟΦΗ, Άρης κ.α.). Η νέα ΠΑΕ όταν συσταθεί, για να μπορεί η Παναχαϊκή αν προβιβαστεί να συμμετάσχει και πάλι σε επαγγελματικό πρωτάθλημα, θα «κουβαλάει» το 50% των χρεών της παλιάς ΠΑΕ. Μιλάμε για οφειλές προς ποδοσφαιριστές, προπονητές, γυμναστές και γενικότερα όλες τις οικονομικές συναλλαγές που έχει μία ΠΑΕ με τα αρμόδια ποδοσφαιρικά όργανα (π.χ ΕΠΟ).

Όσον αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο, αυτές θα βαραίνουν τους πρώην ιδιοκτήτες της Παναχαϊκής όπως τους κυρίους Μουτζουρούλια, Μακρή, Κούγια αλλά και την σύζυγο του Νίκου Παπαδάκη, Ειρήνη Παπαδοπούλου που έχει τυπικά τις μετοχές αυτή την στιγμή. Και γράφουμε αυτά τα ονόματα, επειδή μιλάμε για την ΠΑΕ Πα- ναχαϊκή 2005, μετά την συγχώνευση με τον Πατραϊκό η οποία υπάρχει σήμερα. Η μόνη περίπτωση στην οποία η Παναχαϊκή δεν θα χρωστάει «φράγκο», αν υποβιβαστεί στο Ά τοπικό, θα είναι αν πάρει το ΑΦΜ μίας άλλης ομάδας της Α’ Κατηγορίας και φτιάξει ένα νέο σωματείο με την επωνυμία Παναχαϊκή, το οποίο όταν θα προβιβαστεί στις επαγγελματικές κατηγορίες θα είναι «καθαρό» από χρέη.

matchaxaias.gr