Ελλάδα

Στα άκρα ο «ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας-Τουρκίας

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνεχίζεται το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν μοιάζει να έχει ξεπεράσει προ πολλού το ζήτημα της κατάρριψης του Σουκχόι. Δείχνει σαν πόλεμο για την επικράτηση του πιο ισχυρού με τους πρωταγωνιστές της διαμάχης να εξακολουθούν να εξαπολύουν πυρά ο ένας στον άλλον.

Η τελευταία πρόκληση προήλθε από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος απείλησε εμμέσως τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά θέσεων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τη στιγμή που το ρωσικό «αόρατο» βομβαρδιστικό εκτόξευε τους πρώτους πυραύλους κατά του Ισλαμικού Κράτους από τη Μεσόγειο, ο Πούτιν σε μία προσπάθεια να πείσει ότι η Μόσχα μπορεί να εξοντώσει τους τρομοκράτες, καλλιεργούσε κλίμα ακόμα μεγαλύτερης απειλής.

Αυτή τη φορά, συνομιλώντας με τον υπουργό Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να εξοπλίσει με πυρηνικές κεφαλές τους πυραύλους του!

«Πρέπει να αναλύσουμε όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης, πώς τα όπλα λειτουργούν. Τα Kalibrs (πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από τη θάλασσα) και τα KH-101 (πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος) έχουν αποδείξει ότι είναι σύγχρονα και εξαιρετικά αποτελεσματικά και τώρα το ξέρουμε με βεβαιότητα. Όπλα ακριβείας μπορούν να εξοπλιστούν με ειδικές πυρηνικές κεφαλές», τόνισε.

Βέβαια, πρόσθεσε ότι «αυτό συνήθως δεν είναι απαραίτητο στον αγώνα κατά τρομοκρατών και ελπίζω να μην χρειαστούν ποτέ».

Μετά τη δήλωση-σοκ του Πούτιν, ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, αποκλείοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά των τζιχαντιστών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Λαβρόφ τόνισε ότι η χρήση χημικών όπλων κατά των τρομοκρατών είναι αδύνατη, προσθέτοντας ότι δεν είναι απαραίτητη.

«Φυσικά όχι, και ο πρόεδρος το τόνισε αυτό, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα κατά των τρομοκρατών, καθώς μπορούν να ηττηθούν με συμβατικά μέσα και αυτό συμβαδίζει πλήρως με την στρατιωτική θεωρία μας», εξήγησε ο κ. Λαβρόφ ερωτηθείς για το αν θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά κατά θέσεων τζιχαντιστών.

Ανεξαρτήτως της προσπάθειας του Λαβρόφ να αποκλιμακώσει την κατάσταση και ενώ φαντάζει δύσκολο τελικά ο Πούτιν να δώσει το «πράσινο φως» για χρήση πυρηνικών, το ενδεχόμενο «ατυχημάτων» δεν αποκλείεται. Άλλωστε, με τα ρωσικά μαχητικά να επιχειρούν κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα, με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 να έχει αναπτυχθεί στην Λαττάκεια, ο κίνδυνος για νέα ατυχήματα και ακόμα σοβαρότερες συνέπειες, παραμένει υψηλός, όπως επισημαίνει ο αναλυτής Ντμίτρι Τρενίν στο Al Jazeera.

Την ίδια ώρα, όσο το συριακό ζήτημα παραμένει δαιδαλώδες και η μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο, το ρήγμα ανάμεσα στις δύο χώρες αναμένεται να βαθαίνει ολοένα περισσότερο.

protothema.gr