Ελλάδα

Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Σταθάκη αποφάσισε η επιτροπή πόθεν έσχες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Εντολή για άνοιγμα λογαριασμών του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο από τους ορκωτούς λογιστές έδωσε απόψε το βράδυ η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής καθώς στην συμπληρωματική δήλωση που κατέθεσε ο Υπουργός προέκυψαν και άλλες σημαντικές διαφορές πέραν του αδήλωτου εκατομμυρίου τόσο σε καταθέσεις όσο και σε συμμετοχές σε ακίνητα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της επιτροπής, η διαφορά προέκυψε από τη σύγκριση της αρχικής με την συμπληρωματική δήλωση που υπέβαλε ο Υπουργός με αποτέλεσμα η Επιτροπή να αναθέσει στους ορκωτούς λογιστές να γίνει περαιτέρω έλεγχος με ό,τι μέσο χρειαστεί ακόμα κι αν χρειαστεί άνοιγμα λογαριασμών.

Η απάντηση Σταθάκη

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σχετικά με την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

Όσον αφορά στο θέμα του κ. Φλαμπουράρη η Επιτροπή δεν φαίνεται να δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά καθώς μόλις απόψε έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τις δηλώσεις του από το 2013 και έπειτα. Στην Επιτροπή έφτασε και αίτημα από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Αθανασίου για έλεγχο στο πόθεν έσχες του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη στο πλαίσιο του ελέγχου για τα δάνεια στα ΜΜΕ με την επιτροπή να ανάβει το πράσινο φως.

Από εκεί και πέρα η Επιτροπή παρέπεμψε στον εισαγγελέα 19 υποχρέους υποβολής πόθεν έσχες κυρίως πρώην βουλευτές αλλά και υπευθύνους κομμάτων. Εξ αυτών οι 11 δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της επιτροπής για συμπληρωματικά στοιχεία ενώ οι άλλοι 8 δεν είχαν υποβάλλει καθόλου δήλωση πόθεν έσχες. Παράλληλα υπήρχε ένας ακόμα εν ενεργεία βουλευτής ο οποίος αρχικά δεν είχε καταθέσει δήλωση. Μετά τις εκκλήσεις της επιτροπής ο βουλευτής κατέθεσε πόθεν έσχες ωστόσο προέκυψαν φορολογικού περιεχομένου ζητήματα.