Τοπικά

Συνέχεια προβλημάτων για την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Οι οφειλές του κράτους προς την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού παραμένουν ακόμη και σήμερα μεγάλες καθώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ο Nίκος Καραγιάννης (υπεύθυνος του Ypodomes.com) υπάρχει ακόμη ένα υπόλοιπο οφειλών πάνω από 80 εκατ. ευρώ προς τις εργολήπτριες εταιρείες.

Την έναρξη εκταμίευσης του δανείου των 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι οφειλές στα μεγάλα αυτοχρηματοδούμενα έργα είχε ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου ο γγ Υποδομών Γιώργος Δέδες στην εφημερίδα «Πελοπόννησο». Για την Ολυμπία Οδό, μέχρι σήμερα, το υπουργείο έχει εκταμιεύσει περί τα 57 εκατ. ευρώ, (μαζί με τα 17,59 εκατ. ευρώ με τα οποία πλήρωσε την κοινοπραξία στις αρχές αυτής της εβδομάδας), προκειμένου να ξεκολλήσει οριστικά το έργο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Προβληματισμένος για την πορεία της Ολυμπίας Οδού και των μεγάλων έργων δηλώνει και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Σε χθεσινή ερώτηση για τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες προς τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη (Οικονομίας και Ανάπτυξης) και Χρ. Σπίρτζη (Υποδομών), επισημαίνει ότι ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές από το ΕΣΠΑ έχουν πέσει στο 1/3 σε σχέση ενώ παράλληλα το Δημόσιο έκανε ουσιαστικά στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα τα χρέη προς τον κατασκευαστικό κλάδο να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, η Κυβέρνηση προσπαθεί μέσω του ΕΣΠΑ να δώσει κάποιες ενέσεις ρευστότητας στις κοινοπραξίες, δεν φαίνεται όμως ότι μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, ενώ ανακύπτει και νέο πρόβλημα στη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών αξόνων από τις αρχές του 2016, μέχρι και να ολοκληρωθούν.