Ελλάδα

Κρίσιμη ημέρα για το ασφαλιστικό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τον καθορισμό των νέων συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνει στις 4 το απόγευμα την πολιτική γραμματεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου – πιθανόν με την παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα – για τις προτάσεις που επεξεργάζεται και τις οποίες μετά από διαβούλευση με την τρόικα θα προωθήσει στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Η ενημέρωση έχει ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις υπό συζήτηση προτάσεις και είναι πιθανόν η πολιτική γραμματεία να διαμορφώσει και το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.
Από τις βασικές που αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Κατρούγκαλος είναι η σύνδεση της εθνικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να ενισχυθεί ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.
Ως προς το ύψος της εθνικής σύνταξης, που θα είναι για όλους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει την ΠΓ για ένα ποσό από 384 έως 392 ευρώ, στο οποίο θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.

Αβέβαιο είναι ακόμα εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή θα παραμείνουν ως ξεχωριστό κομμάτι.

Πάντως στην κυβέρνηση επικρατεί σκεπτικισμός μετά την αρχική αρνητική στάση από την τρόικα της ιδέας για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Προκειμένου να βρεθεί το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η τρύπα για το 2016 η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προτάσεις που πάντως πρέπει να περάσουν έτσι κι αλλιώς από τους δανειστές.