Ελλάδα

Ισόβια στον Σμπώκο για το σκάνδαλο με το σύστημα «Ερμής»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την ποινή των ισοβίων χωρίς αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Ιωάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου για την σκανδαλώδη υπόθεση του συστήματος Επικοινωνιών του Στρατού Ξηράς «Ερμής».

Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους τρεις κατηγορούμενος να καταβάλλουν αλληλεγγύως και είς ολοκλήρου αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου για τη ζημία που υπέστη ύψους 25 εκ. ευρω. Ακόμη υπέρ του Δημοσίου επιδικάσθηκε και 500.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη για έκαστο εκ των τριών κατηγορουμένων (Σμπώκου, Κάντα, Λεονταρίτη). Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο υποστεί ζημιά 25 εκ ευρώ (8 δισ. δραχμών).
Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις του έπληξαν το κύρος του ελληνικού δημοσίου
Τώρα με την απόφασή του δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Ιωάννη Σμπώκο, ήδη καταδικασμένο για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών και έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού και απέρριψε το σχετικό αίτημα που υπέβαλλε η πλευρά του κατηγορουμένου ως μη νόμιμο.

Αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου

Παραλλήλως το δικαστήριο που νωρίτερα σήμερα έκρινε επίσης ενόχους τους άλλους δύο κατηγορούμενους Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη, προσδιόρισε και τις ποινές που τους επιβάλλονται. Στον Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών και στο Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών την εποχή Τσοχατζόπουλου, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Οι ποινές στους κυρίους Κάντα και Λεονταρίτη έχουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Το δικαστήριο επέβαλε στους δυο καταδικασθέντες κυρίους Κάντα και Λεονταρίτη τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, τρεις και δυο φορές το μήνα αντίστοιχα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ακόμη, επέβαλλε στους κατηγορούμενους στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι κύριοι Κάντας και Λεονταρίτης θα βρεθούν με βάση την απόφαση του δικαστηρίου εκτός φυλακής.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στους κυρίους Κάντα και Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Το χρονικό της υπόθεσης «Ερμής»

Στις 24 Ιουνίου του 2010, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινικές διώξεις -σε βαθμό κακουργήματος- μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο με το σύστημα επικοινωνιών του στρατού «Ερμής», τμήμα του οποίου είχε αναλάβει να κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία «Siemens».

Οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί περιελάμβαναν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Τις επόμενες ημέρες, η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.

Το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει στοιχεία της σκανδαλώδους υπόθεσης με το πρόγραμμα Ερμής σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από το 2008 και το 2009, τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης, ανατροφοδότησαν τη δικαστική έρευνα και περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, η εισαγγελία Πρωτοδικών επιχείρησε να «ξεκλειδώσει» το τραπεζικό απόρρητο του πριγκιπάτου του Μονακό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαδρομή του μαύρου χρήματος που διοχέτευε η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Siemens στην Ελλάδα πέρασε και από τις προμήθειες του Πενταγώνου. Με πυξίδα την κλασική αρχή «follow the money», οι εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο των χρημάτων που μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων στο Μονακό πέρασαν σε υπεράκτιες εταιρείες και από κει κατέληξαν σε άγνωστα –επί του παρόντος- ταμεία.

protothema.gr