Ελλάδα

Φίλης: 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών έως την Παρασκευή

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Θετικό χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας το κλίμα της  συνάντησης του υπουργού Νίκου Φίλη με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, σημειώνοντας στην ανακοίνωση ότι σε αυτήν τη συνάντηση «επικράτησε ο σεβασμός απέναντι στον συνομιλητή, δηλαδή οι κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου».

Ο υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ «να κάνουμε ένα μικρό βήμα πριν το άλμα. Δεν είμαστε απέναντι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα προβλήματα της εκπαιδευτικής καθημερινότητας μαζί, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων».

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ ανέβηκαν στο γραφείο του υπουργού ύστερα από παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού στα γραφεία των ομοσπονδιών, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία και σύμπτυξη τμημάτων προκειμένου να βγει το πρόγραμμα, ενώ κάνουν λόγο και για σχολεία που παραμένουν κλειστά.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο κύριος Φίλης τόνισε ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα προκύψουν από τις διαδικασίες ενός εθνικού κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία» και συμπλήρωσε: «ο διάλογος θα καταλήξει σε δεσμεύσεις ως προς τις εργασιακές σχέσεις και τους διορισμούς των εκπαιδευτικών».

Για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού που αδρανεί επί μία δεκαετία, παρά τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών είπε: «Ο φαύλος κύκλος της αδιοριστίας θα σπάσει μέσω ενός συστήματος πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού από το επόμενο σχολικό έτος. Επίσης θα αρχίσει σύντομα η επεξεργασία του προγράμματος των διορισμών, με ορίζοντα τετραετίας».

Για τα κενά ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αδιοριστία στα σχολεία και δεκάδες χιλιάδες κενά. Σήμερα οι συνθήκες, παρά τον δημοσιονομικό καταναγκασμό, δεν είναι χειρότερες από τη περσινή χρονιά. Φέτος θα βρεθούν στις σχολικές αίθουσες 2000 περισσότεροι αναπληρωτές σε σχέση με πέρσι».

«Ήδη έχουν καλυφθεί οι θέσεις 12.000 αναπληρωτών και έως τη Παρασκευή ο αριθμός θα φτάσει τους 14.000. Η πλήρωση των θέσεων έχει ως προτεραιότητα την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στην ειδική αγωγή έχουν πραγματοποιηθεί 1000 προσλήψεις. Οι πιστώσεις αφορούν συνολικά τη πρόσληψη 19500 αναπληρωτών», κατέληξε ο κύριος Φίλης.