Τοπικά

Επανεκκίνηση για την Πατρών – Πύργου;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τέλος στην αδράνεια των τελευταίων μηνών έδωσε το υπουργείο Υποδομών σχετικά με τη δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφ. «Πατρίς».

Την Παρασκευή έγινε η πρώτη σύσκεψη μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και αποφασίστηκε η ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών για να εκδοθεί το πρώτο τεύχος δημοπράτησης το συντομότερο δυνατόν, με στόχο τη διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού μέσα στον Δεκέμβριο.

Δεν αποκλείεται και η έκδοση και δεύτερης εργολαβίας στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να προτιμάται η επαρκής και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης εργολαβίας, καθότι θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις επόμενες 7 ή 8 εργολαβίες και η κατάληξή της θα κρίνει εν πολλοίς και την πορεία του έργου με βάση το μοντέλο που επέλεξε προσωπικά –ως πολιτική απόφαση- ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης ακύρωσε τον διαγωνισμό της 31ης Μαρτίου, ακριβώς διότι διαφωνούσε με τη δημοπράτηση του έργου ως ενιαίου και προτιμούσε τον «τεμαχισμό» σε πολλά τμήματα, για να δώσει τη δυνατότητα και σε μικρότερου μεγέθους εργολήπτριες εταιρείες (5ης και 6ης τάξης) να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Άλλωστε, οι υπόλοιπες αιτιάσεις περί μη ανοίγματος των προσφορών και μηδενικών κωδικών δεν ευσταθούν διότι αυτό ακριβώς γίνεται τώρα (θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούμε)

Λεπτομέρειες

Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»  ότι «στόχος είναι να προλάβουμε μία ή δύο μη ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις προτού μπει το 2016. Έχουν απομείνει μερικές λεπτομέρειες και αλλαγές για να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Δώσαμε εντολή στον μελετητή να  προχωρήσει, έχουμε καθορίσει τον προϋπολογισμό, οπότε μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές περιγραφές και φτιαχτούν οι ειδικές εγγραφές υποχρεώσεων, όλα θα είναι έτοιμα. Η πρώτη εργολαβία είναι σε προχωρημένο στάδιο και θα αποτελέσει μπούσουλα και τις επόμενες. Ίσως ακόμα και εντός της εβδομάδας σταλούν στην Ε.Ε. και ύστερα από 52 μέρες διεξαχθεί ο διαγωνισμός».

Από το υπουργείο Υποδομών έχει προγραμματιστεί μία ακόμα σύσκεψη μεθαύριο, καθώς δίνεται πολύ μεγάλο βάρος στην πληρέστερη δυνατή προετοιμασία του πρώτου διαγωνισμού, για να μη ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες νομικών προβλημάτων (ενστάσεων, προσφυγών κλπ)

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά στην πρώτη δημοπράτηση, στη συνέχεια η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κώλυμα στην κύρωση της σύμβασης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και… νέου ΕΣΠΑ επιτρέποντος, η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται την άνοιξη του 2016. Κάθε  εργολαβία θα είναι περίπου 7 με 7,5 χλμ, με προϋπολογισμό κοντά στα 50 εκατ. Ευρώ.

Οσον αφορά την αλλαγή χάραξης, στο υπουργείο Υποδομών το ζήτημα έχει παραπεμφεί για το μέλλον, αφού όλο το βάρος έχει πέσει στη διεξαγωγή του διαγωνισμού και στην επαναφορά του αυτοκινητόδρομου σε τροχιά υλοποιήσης.

Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά, φυσικά, είναι η αξιολόγηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στις αρχές του Νοεμβρίου, ειδάλλως δεν υφίσταται λόγος συζήτησης για την κατασκευή του οδικού έργου.
«Προφανώς και το ΕΣΠΑ είναι θεμελιώδης προϋπόθεση. Αλλιώς δεν μπορείς να βγάλεις μειοδότη να έρθει να υπογράψει, αφου τα λεφτά είναι ευρωπαϊκά. Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια διαφορετική ενημέρωση. Θα είναι πραγματικά κρίμα αν δεν μπει, αφού όλα (απαλλοτριώσεις, προετοιμασία τευχών κλπ) θα πάνε στράφι» επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών στην εφ. Πατρίς. Άλλωστε το χρηματοδοτικό κενό στους υπόλοιπους οδικούς άξονες για το 2016 (Ιονία Οδός, Ολυμπία Οδός, κ.ά.) έχει προκαλέσει ανησυχία, για αυτό και έχει ζητηθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όμως τα 270 εκατ. Ευρώ είναι ανεπαρκή, αφού χρειάζονται άλλα 400 εκατ. Ευρώ, όσα περίπου θα κοστίσει και το Πάτρα-Πύργος (προϋπολογισμός 475 εκατ. Ευρώ).