Τοπικά

Τσιγκρής: Σε λίγο θα φορολογηθεί και ο αέρας που αναπνέουμε

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με αφορμή τη νέα”φοροκαταιγίδα”που περιμένει τους επόμενους μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά,ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Νέα”φοροκαταιγίδα”περιμένει τους επόμενους μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά, με το συνολικό λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες να φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Άμεσα θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, η πρώτη και δεύτερη δόση φόρου επιχειρήσεων, το τέλος επιτηδεύματος για 150.000 επιχειρήσεις, δόση για τη ρύθμιση οφειλών από 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Μέςα στοΣεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος για όλους αλλά και το τέλος επιτηδεύματος για το 2014 για τις επιχειρήσεις, ενώ τον Οκτώβριο έρχεται αυξημένος φόρος για το αγροτικό πετρέλαιο και ο ΕΝΦΙΑ.

Το Νοέμβριο και τοΔεκέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί ότι ηυπερ-φορολόγηση των ακινήτων, ο φόρος στα αγροτεμάχια, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και οι δεκάδες άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, πουέχουν ήδη αυξήσει οκτώ φορές τη φορολογική επιβάρυνση του μέσου φορολογούμενου, δεν καταργούνται αλλά μονιμοποιούνται ως πάγιες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης -που οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω της μείωσης της φορολογητέας βάσης πολλών φόρων και της αύξησης της μη οικειοθελούς συμμόρφωσης στις φορολογικές υποχρεώσεις- η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα αποκλειστικά ταμιευτικού χαρακτήρα που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να επιβάλλει νέους έκτακτους φόρους ή να αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές υφιστάμενων φόρων, θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ή τουλάχιστον όσων δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Το τρίπτυχο οικονομική κρίση – υστέρηση εσόδων – λήψη νέων φορολογικών μέτρων δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο στα δημόσια οικονομικά της χώρας, από τον οποίο η έξοδος δεν είναι εμφανής.

Τα παραπάνω αυξάνουν την ευθύνη όλων μας προκειμένου να αλλάξουμε τις πρακτικές οικονομικής αφαίμαξης και στραγγαλισμού της κοινωνίας”