Τοπικά

Προέχει το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αρθρο του Αθανάσιου Κούστα , ειδικός σύμβουλος Επιμελητηρίου Αχαΐας

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, στην οποία η επιχειρηματικότητα, έχει υποστεί μεγάλα και σοβαρά πλήγματα και ιδιαίτερα κλάδοι που παράγουν τοπικό και εθνικό εισόδημα.

Μια περιοχή που υπέστη την μεγάλη περίοδο της αποβιομηχάνισης, κατά την διάρκεια της οποίας έκλεισαν 80 μεγάλες και μεσαίες και χιλιάδες εργαζόμενοι (ως επί το πλείστον εξειδικευμένο προσωπικό) έμειναν άνεργοι, αναζητώντας διεξόδους με προσανατολισμό τις υπηρεσίες. Μια περιοχή που σήμερα, παρά τα προβλήματα, μόνο στην ΒΙΠΕ είναι εγκατεστημένες περίπου 70 μεταποιητικές μονάδες που απασχολούν 3500 εργαζόμενους. Επιχειρήσεις που παραμένουν με ηρωϊσμό στην περιοχή μας, παρά την απουσία βασικών υποδομών, όπως οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εμπορικό λιμάνι και φυσικό αέριο, που άλλες περιοχές ανταγωνιστικές διαθέτουν.

Ταυτόχρονα, δεν έχουμε κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό, να διορθώσουμε αντιλήψεις ξεπερασμένες που θεωρούν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα την ιδιωτική πρωτοβουλία, ακόμη και σήμερα, ως εχθρό της κοινωνίας, με αποτέλεσμα το αυτονόητο, να θεωρείται και ζητούμενο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ιδιωτική οικονομία, υπέστη απανωτά πλήγματα με την συρρίκνωση των εισοδημάτων, την εφαρμογή υψηλών συντελεστών αμέσων και εμμέσων φόρων και άλλων παρεμβάσεων που μειώνουν την ενεργό ζήτηση και αγγίζουν σε δραματικό βαθμό τα όρια της βιωσιμότητας.

Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, πως ο ιδιωτικός τομέας είναι η μοναδική πηγή που στηρίζει το Εθνικό εισόδημα και την απασχόληση και η απρόσκοπτη λειτουργία του, και η στήριξή του είναι η μοναδική λύση για να αντιστρέψουμε την ύφεση σε ανάπτυξη, το οποίο σταδιακά θα ωφελήσει και την χώρα για να απεμπλακεί από δεσμεύσεις, επιτροπείες και σκληρές συμφωνίες αλλά και για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή

Σύμφωνα με τα ανωτέρω το διακύβευμα των εκλογών, είναι ένα και μοναδικό και στο θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς και στοχευμένες δεσμεύσεις, στις ακόλουθες θεματικές ενότητες.
-σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον με μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης εγχώριων και ξένων επενδύσεων και για την περιοχή μας.
-σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, παράλληλα με την τήρηση και την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας, καθώς τα οφέλη σε επίπεδο τοπικού και εθνικού εισοδήματος αλλά και απασχόλησης θα είναι πολλαπλάσια.
-σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για νέες επιχειρήσεις, ως κίνητρο για νέους που έχουν καινοτόμες ιδέες αλλά και σε παραδοσιακούς κλάδους που χρειάζονται αναθέρμανση.
-ταχεία εκταμίευση των επιδοτήσεων από τα προγράμματα στήριξης των ΜΜΕ του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2014. Η καθυστέρηση των πληρωμών από την αρχή του έτους 2015, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε μικρές κυρίως επιχειρήσεις που υλοποιούν η έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους, στέρησε πόρους από την αγορά, καθώς με την μόχλευση θα είχαμε πολλαπλά οφέλη.
-ταχεία προκήρυξη των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο που η απορρόφησή τους θα προσδώσει σημαντικά οφέλη.

Οι δε σχετικές προκηρύξεις θα έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί από την αρχή του έτους.
-ταχεία παρουσίαση νέου απλουστευμένου και κωδικοποιημένου αναπτυξιακού νόμου.
-σταθερό, φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις και για το θέμα αυτό απαιτούνται όχι μόνο πολιτικές αλλά και αντιλήψεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό χωρίς ιδεοληψίες και πρακτικές που έχουν πληγώσει την χώρα μας και την περιοχή μας.

Τέλος προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να κινηθούν, παράλληλα με την νέα κυβέρνηση, το σύνολο των τοπικών φορέων γιατί η ανάπτυξη δεν αφορά τμήμα αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και για τον λόγο αυτό χρειάζονται συνέργειες, συναντιλήψεις και στρατηγικές με σαφή προσανατολισμό που να παράγουν εισόδημα και ανάπτυξη.