Ελλάδα

Απίστευτη γκάφα της Ελλάδας στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ότι έχει την ευθύνη για την… απότομη στροφή που έκανε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη, επιλέγοντας την αποχή από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, όπου εγκρίθηκε σχέδιο βασικών αρχών για την αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αναθεωρήσει την πολιτική γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης για αυτό το θέμα, κινούμενη προς την κατεύθυνση της υπερψήφισης του σχεδίου και όχι της αποχής, την οποία επέλεξαν τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. (ορισμένα, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, καταψήφισαν το σχέδιο), η υπηρεσιακή κυβέρνηση προτίμησε τελικά την αποχή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε εξηγήσεις από τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, και, όπως δήλωσε, αυτός της εξήγησε ότι το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την αποχή.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «έδειξε» επίσης προς την κατεύθυνση της Πλατείας Συντάγματος, δηλώνοντας ότι «η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Μετά τις αντιδράσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευθύνη για την αλλαγή γραμμής πέφτει στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να κατευθύνει την Αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΗΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι:

«Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη τις διεθνείς «βασικές αρχές» για διαδικασίες αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους, με στόχο τη βελτίωση του παγκοσμίου χρηματοοικονομικού συστήματος. Το ψήφισμα άρχισε να συζητείται από το 2014, με αφορμή τις προσπάθειες ιδιωτών πιστωτών να ανατρέψουν με δικαστικά μέσα την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής.

Οι ψήφοι ήταν 136 υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε η Νότια Αφρική. Σημειώνεται ότι, εν αντιθέσει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αν και διαθέτουν πολιτικό βάρος.

Το ψήφισμα προτρέπει τους δανειστές να ενεργούν «με καλή πίστη και σε πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη διευθέτησης κοινή συναινέσει. Ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα… να σχεδιάσει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, που δεν θα έπρεπε να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα», σημειώνεται σχετικά.

Η Αργεντινή σχολίασε θετικά την υπερψήφιση, με τον υπουργό Εξωτερικών της, Χέκτορ Τίμερμαν, να κάνει λόγο για ένα ψήφισμα υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης.

Αντίθετα, εκπρόσωπος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε προβληματική, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες δεν έχουν «κυρίαρχο δικαίωμα» στην αναδιάρθρωση χρέους. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένας μηχανισμός αναδιαρθρώσεων θα προκαλούσε αβεβαιότητα στις αγορές.