Ελλάδα

Εφικτή η συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία με τους θεσμούς πριν από τις 20 Αυγούστου είναι «απολύτως εφικτή» εξέφρασε η κυβέρνηση μέσα από νέο non paper που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης, λίγη μόνο ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ έγινε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, διήρκεσε 2,5 ώρες και σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί κ.κ. Σκουρλέρτης, Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Σταθάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν την 20ή Αυγούστου με δεδομένο, όμως, ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ακόμα και τα πλέον δύσκολα θέματα κλείνουν και δεν αποκλείεται εντός του Σαββατοκύριακου να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα είναι ακόμα πολλά και «καυτά» και ο χρόνος πιέζει.

Νωρίτερα την Τετάρτη, έπειτα από τη συνάντησή του με την Τρόικα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πάντως πως αν και στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει επιτυχής κατάληξη έως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, ορισμένα από τα μέτρα, όπως για παράδειγμα για τους αγρότες, πρέπει να ληφθούν αργότερα και όχι όλα μαζί για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και στην εφαρμογή τους.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι θέματα που αφορούν στα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο συμφωνήθηκε να συζητηθούν και να αποφασιστούν το φθινόπωρο, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται οι διαδικασίες για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής αλλά όχι οι όροι.

Πάντως, αν όλα πάνε καλά και δεν ανακύψουν εμπόδια και διαφωνίες, έως τις 11 Αυγούστου οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να έχουν καταθέσει θετική εισήγηση για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε η συμφωνία να ψηφιστεί από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια έως τις 18 ή τις 19 Αυγούστου.

Για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου μίλησε, άλλωστε, σήμερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ. Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πιστεύει στην δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές αυτόν τον μήνα, «κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου».

Κι όλα αυτά ενώ η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή το μεσημέρι της Τετάρτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μετά την ψήφιση συμφωνίας από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου.

«Οι εκλογές είναι πιθανές», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου του Βήμα FM, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, τυχόν αναμέτρηση στις κάλπες θα πραγματοποιηθεί με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, καθώς οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, θα γίνουν μετά από αυτή.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξη. «Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Είμαστε κοντά σε συμφωνία και εργαζόμαστε για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερους όρους» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι και το θέμα των 100 δόσεων και της επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων για τη ρύθμιση.