Ελλάδα

Οι δύο νέοι κόσμοι του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το πολιτικό χάσμα θεωρείται και με την ούγια επιβεβαιωμένο. Όπως ανάλογα επιβεβαιωμένη είναι και η ιδεολογική αντιπαράθεση, που έχει ανοίξει ανάμεσα στους δύο νέους κόσμους του ΣΥΡΙΖΑ.

“Νεομνημονιακοί” και “λαφαζανικοί”, μετά την πύρρειο νίκη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή ανανέωσαν το ραντεβού τους για το τελικό ξεκαθάρισμα στο έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Οι διαλυτικές τάσεις αποτελούν τη νέα καθημερινή πραγματικότητα της Κουμουνδούρου και άπαντες εντός της κυβερνητικής παράταξης φαίνεται να αναμένουν, σχεδόν στωικά, το μοιραίο. Την υπογραφή στο χαρτί του διαζυγίου, που θα επικυρώσει αυτό που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας περιέγραψε, αν μη τι άλλο, γλαφυρά στην τελευταία ραδιοφωνική του συνέντευξη.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα των μελών. Παρέμεινε κόμμα των τάσεων. Ένα μέλος του κόμματος που δεν εντάσσεται σε τάσεις, δεν έχει τα ίδια δικαιώματα. Η Πολιτική Γραμματεία δεν αποτέλεσε το κέντρο, αλλά το σημείο όπου όλα τα υπαρκτά κέντρα διασταυρώνονται και συζητούν. Αυτό είναι μοντέλο λειτουργίας πολυσυλλεκτικού κόμματος. Δουλεύει όταν είσαι αντιπολίτευση. Όταν όμως κυβερνάς, δεν μπορεί η κατάσταση αυτή να μεταφέρεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, που ο χρόνος να δείξει εάν θα είναι και προφητική.

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις του ανώτατου οργάνου της Κουμουνδούρου έδωσαν στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να “αγοράσει” πολιτικό χρόνο τεσσάρων εβδομάδων. Μέχρι το τέλος του μήνα, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να φέρει προς έγκριση στη Βουλή μία νέα συμφωνία, που θα βγάλει από το πλάνο το ενδεχόμενο ενός Grexit. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, αυτή η νέα ψηφοφορία στην Ολομέλεια, για να δοθεί πράσινο φως στο deal με τους εταίρους, θα είναι οι νέες εσωκομματικές Συμπληγάδες για τον κ. Τσίπρα και την ήδη “κουτσουρεμένη” κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός θα έρθει, εκ νέου αντιμέτωπος, στη Βουλή με “αντάρτες” και εσωκομματικούς αμφισβητίες, την ώρα που ο ίδιος έχει ήδη πετάξει το γάντι σε όσους θεωρεί ότι στέκονται ανάχωμα στις βασικές κυβερνητικές επιλογές. Δηλαδή, στους… λαφαζανικούς της Αριστερής Πλατφόρμας και τους βουλευτές μικρότερων αριστερών τάσεων, όπως η ΚΟΕ και η ΔΕΑ.

“Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές… Εάν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Εάν πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα, επίσης να το πει ανοιχτά. Εάν υπάρχει η άποψη ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και εάν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία Μνημόνια, επίσης να το πει”, έχει διαμηνύσει ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας ευθέως όσους διαφωνούν με τις επιλογές του, να τον καταψηφίσουν και να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη της πτώσης.

Είναι, πάντως, φανερό από τις τελευταίες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού πως ότι η σκέψη του (με την ολοκλήρωση της συμφωνίας Αθήνας-πιστωτών) βρίσκεται και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εάν σε μία τέτοια περίπτωση, ηγηθεί ο ίδιος του ΣΥΡΙΖΑ (έχοντας επικρατήσει στο έκτακτο συνέδριο) ή θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα (έχοντας χάσει το κόμμα από την εσωτερική αντιπολίτευση) με χαρακτηριστικά αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, αυτό μένει να απαντηθεί σε περίπου δύο μήνες από σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με νέο κείμενο-παρέμβαση, έστειλε τα δικό του σαφές μήνυμα προς τους διαφωνούντες της Κουμουνδούρου, που προβάλουν ως σημαία τους την ιδεολογική καθαρότητα. “Υπήρξαν και θεωρητικά λάθη, υπήρξαν θεωρητικές παραδοχές που δεν επαληθεύθηκαν. Υπήρχαν π.χ. στις γραμμές μας απόψεις ότι έτσι και απειλούσαμε με έξοδο από το ευρώ, οι δανειστές αυτόματα θα υποχωρούσαν. Αυτό δεν συνέβη. Ήταν μια υπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε. Κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν εξαρχής μεθοδολογικά λάθος. Διότι το ζήτημα δεν είναι πόσο κακό μπορείς να προκαλέσεις στο άλλον, αλλά πόσο κακό εσύ μπορείς να αντέξεις σε μια ασύμμετρη σχέση ισχύος. Ορισμένοι εμφανίζουν ακόμη και τώρα την έξοδο από το ευρώ ως το παντοδύναμο όπλο, την εναλλακτική, που δεν προετοιμάσαμε. Όμως την έξοδο από το ευρώ την πρότειναν οι ίδιοι, αποδείχθηκε δικό τους “γήπεδο”, δικό τους “όπλο”, όχι δικό μας”, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, βάλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, εναντίον των “δραχμικών” της Κουμουνδούρου. “Δυστυχώς επιτρέψαμε να κάνουμε ένα κόμμα στο οποίο λειτουργούν “κόμματα” μέσα στο κόμμα, κατά παράβαση του καταστατικού. Και τώρα, όπως σπείραμε θα θερίσουμε. Ελπίζω να προχωρήσουμε με τα λιγότερα δυνατά τραύματα. Να κάνουμε έστω τώρα ό,τι δεν μπορέσαμε να κάνουμε στο ιδρυτικό μας Συνέδριο. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία, η οποία, όπως κι αν την ονομάσουμε, θα κατατείνει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας πυρήνας του νέου ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ήδη. Είναι όλοι και όλες που αισθάνονται πρώτα ΣΥΡΙΖΑ και μετά τη συνιστώσα, την τάση τους ή  ό,τι άλλο. Είναι όλοι αυτοί και αυτές που βλέπουν πρώτα τη συλλογική ευθύνη και ύστερα τη δική τους ιδιαίτερη φιλοδοξία”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Αριστερή Πλατφόρμα από την πλευρά της, κινείται ήδη στη λογική της απευθείας σύγκρουσης, όπως σαφέστατα διεφάνη από την ομιλία του επικεφαλής της τάσης και πρώην υπουργού, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έκανε λόγο για…δικτατορία του ευρώ. Η σκυτάλη πέρασε, πριν λίγες ώρες, στα χέρια του στενού συνομιλητή του κ. Λαφαζάνη και πρώην αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Στρατούλη. Με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο κ. Στρατούλης κάνει λίγο για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και για κρατικοποίηση των τραπεζών, αναφέρει πως η υπογραφή του νέου μνημονίου θα αποτελέσει την πλήρη ακύρωση  του προγράμματος της Κουμουνδούρου και υποστηρίζει πως η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη.

“Εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε τρίτο μνημόνιο, θα οδηγηθεί λόγω του νεοφιλελεύθερου περιεχόμενού του και της σκληρής εποπτείας του κουαρτέτου των δανειστών στην πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεών της… Η κυβέρνηση πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, να μην υπογράψει νέο,  να μην αναλάβει έναντι των δανειστών δεσμεύσεις που ακυρώνουν το πρόγραμμά της και να επεξεργαστεί και να προωθήσει την εναλλακτική λύση, που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κουραστεί να καταθέτουμε συνεχώς στα συλλογικά όργανά του”, επεσήμανε ο κ. Στρατούλης.

Του Δημήτρη Γκάτσιου, capital.gr