Τοπικά

Κατατέθηκε το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών “Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334/2015 (Α80)” που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή, ορίζει ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου την εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.

Παράλληλα, το ν/σ περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών.

Η Οδηγία ρυθμίζει τον σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση της διαδικασίας ανάκαμψης και της διαδικασίας εξυγίανσης των οριζόμενων οντοτήτων του χρηματοοικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα σε αντιστοιχία με τα μακροοικονομικά δεδομένα της εκάστοτε οικονομικής συγκυρίας.

Στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περιλαμβάνονται: 1) αύξηση χρηματικών ποινών από το αρμόδιο δικαστήριο κατ’ εφαρμογή των άρθρων 204,205,232 και 607 του Κώδικα, οι οποίες αποτελούν εφεξής δημόσιο έσοδο, 2) επανακαθορίζεται η σειρά κατάταξης  των δανειστών στον πίνακα γενικών προνομίων (άρθρο 975), 3)προβλέπονται εκτεταμένες αλλαγές στη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται πως τα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου.

Της Νένας Μαλλιάρα, capital.gr