Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Δεν αλλάζει τίποτα φέτος

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Διέψευσε ο Τρύφων Αλεξιάδης τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από φέτος, οι οποίες θα ευνοήσουν τους μικρούς ιδιοκτήτες. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε αλλαγή στο φόρο ή στις αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2015, καθώς προέχει να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί.

Ο κ. Αλεξιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ το 2016, ξεκαθάρισε όμως ότι το συνολικό εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου στην ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να αλλάξει, λόγω της συμφωνίας με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι αν ελαφρυνθούν οι μικροί ιδιοκτήτες από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει το εισπρακτικό κενό που θα δημιουργηθεί να καλυφθεί από την αύξηση του πρόσθετου φόρου, που επιβάλλεται στους μεγάλους ιδιοκτήτες.

Σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την κυβέρνηση στους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα, παρότι, όπως είπε, η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας δεν διευκολύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου των ΔΟΥ, λέγοντας ότι θα καθιερωθεί να κλείνουν μία ημέρα την εβδομάδα οι εφορίες, ώστε το προσωπικό να αξιοποιείται σε ελέγχους στην αγορά.

Σύντομα θα γίνουν, όπως τόνισε, και ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση του νόμου του 2011, που προβλέπει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η εμφάνιση αδήλωτων ταμειακών μηχανών και ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής φοροτεχνικών σε αυτές τις πρακτικές φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος σε όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης περί hacking στα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση και τόνισε ότι όλοι ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου. Για τον γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Μ. Χατζηθεοδώρου, που, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης είναι παιδικός φίλος του, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του, καθώς όλοι κρίνονται από το έργο τους και όχι από τις φιλίες.

Πάντως, ο κ. Αλεξιάδης «κάρφωσε» τον κ. Βαρουφάκη για τις επικοινωνιακές του τακτικές, λέγοντας ότι δεν θα αφήνει τους δημοσιογράφους να τον κυνηγούν στο δρόμο για μια δήλωση, αλλά ενημερώνει επίσημα τον Τύπο για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του.