Like

Τι είναι το δnμnτριακό ζέα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το δnμnτριακό ζέα οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως ντίνκελ και το βρίσκουμε συνήθως ως σπόρο, αλεύρι ή αρτοσκεύασμα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρ­χαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως ζεια, ζείδωρος, βρίζα, όλυ­ρα, emmer (Γερμανία), farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. dinkel). Η πόλη των Αθηνών ονομαζόταν και Ζείδωρος (ζωή + δώρον), διότι επί του εδάφους της καλλιεργούνταν, εκτός από την ελαία, και το δημητριακό ζεια, που, όπως θα δούμε, χαρίζει ζωή.

Οι αρχαίοι δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι. Το σιτάρι το είχαν ως τροφή των ζώων και το ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνο ψωμί από ζεια ή κριθάρι και εν ανάγκη μόνο από κριθάρι ανάμικτο με σιτάρι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί από σιτάρι δεν θα είχαν τόσο υψηλή πνευματική ανάπτυξη.
Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε τη στρα­τιά του μόνο με ζεια, για να είναι οι άντρες του υγιείς και πνευματικά ανα­πτυγμένοι.
Τη ζεια φορτοεκφόρτωναν από ένα λιμά­νι του Πειραιά που έλαβε το όνομα Ζέα και μέχρι σήμερα ονομάζεται έτσι. Στο σιτάρι υπάρχει άφθονη γλου­τένη, που χρησιμοποιείται ως φυσική κόλλα (αλευρόκολλα) και δημιουργεί περιορισμένη μνήμη, επειδή συγκολλά­  περισσότερες πρωτεΐνες από όσες απαιτούνται και περιορίζει το απόθεμά τους. Έτσι, καταστρέφει τη φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική διότι επικολλάται στα τοιχώματα όλων των αγγείων απ’ όπου διέρχεται, με τις αντίστοιχες επιβαρύν­σεις για την υγεία.
Αντίθετα, η πρωτεΐνη στήριξης της ζειας διασπάται από τα ένζυμα και αφομοιώνεται από τον οργανισμό. Αυτό το χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη στον ανθρώπινο οργανισμό και αφήνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί ελεύθερα, να συλλαμβάνει, να σκέπτε­ται νέες ιδέες να δημιουργεί, να έχει όνειρα και φαντασία, να προάγει την επιστήμη.

Ευχή και ελπίδα να αρχίσουμε επιτέλους να μαθαίνουμε την αλήθεια που τόσο επιμελώς «κάποιοι» μας έκρυψαν! Ομάδα επιστημόνων του εξωτερικού έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1922, όπου έβρισκες τότε ανθρώπους από όλες τις φυλές. Ερεύνησαν προσεκτικά και δημοσίευσαν το πρώτο σύγγραμμα για τις ομάδες αίματος και τις ιδιαι­τερότητες κάθε φυλής. Εμπνευσμένοι από τον Ιπποκράτη, ο οποίος έλεγε στους ασθενείς «φάρμακά σου είναι η τροφή σου», σκέφτηκαν: ο Έλληνας έχει καθιερώσει υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως η βασική τροφή του; Βασική τροφή των Ελλήνων ήταν (και είναι) το ψωμί. Το ψωμί όμως των Ελλήνων ήταν από ζεια και όχι από σιτάρι …
Μόλις οι κοσμοκράτορες διάβασαν αυτή την έκθεση της επιτροπής, έδωσαν εντολή, το 1928, να αναιρεθεί αμέσως η καλλιέργεια ζειας στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα. Ποιος μας στέρησε
αυτή την ασύγκριτη τροφή; Φυσικά κάποιος … εθνάρχης.

Προς το τέλος του 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξαφάνισε από τη βιβλιογραφία και τη μνήμη των Ελλήνων τη ζεια ή ζέα. Είπαν στους πολίτες ότι η ζεια είναι ζωοτροφή, γι’ αυτό τα λεξικά την αναφέρουν έκτοτε ως ζωοτροφή, βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. Θέ­λουν τους πολίτες τελείως τυφλούς στη σκέψη και δούλους. Σε διάστημα 4 ετών δεν υπήρχε στην Ελλάδα σπόρος για ζεια. Όλοι οι Έλληνες την εγκατέλει­ψαν και μόνον ένας απ’ όλους κράτησε τότε σπόρο ζειας.

Θρεπτικά συστατικά της ζέας:
Ανά 100 γραμμάρια περιέχει: ενέργεια 1414 kj (338 kcal), υδατάνθρακες 75,86 γρ., φυτικές ίνες 75,86 γρ., λίπος 1,63 γρ., πρωτεΐνη 1-0,34 γρ., βιταμίνη Α 11 IU, θειαμίνη (Β1) 0,316 mg, ριβοφλα­βίνη (Β2) 0,251 mg, νιασίνη (Β3) 4,270 mg, παντοθενικό οξύ (Β5) 1,456 mg, βιταμίνη 860,294 mg, φολικό οξύ (89) 38 mg, βιταμίνη Ε 0,85 mg, βιταμίνη Κ 5,9 mg, ασβέστιο 24 mg, σίδηρο 2,63 mg, μαγνήσιο 11 Ο mg, φώσφο­ρο 332 mg, κάλιο 51 Ο mg, νάτριο 2 mg, ψευδάργυρο 2,65 mg, μαγγάνιο 2,577mg.
Η ζέα ενδείκνυται για:
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Πρόληψη των καρδιαγγειακών πα­θήσεων
  • Πρόληψη του καρκίνου
  • Διαβήτη
  • Εμμηνόπαυση
  • Την υγεία του πεπτικού συστήματος
  • Την απώλεια βάρους
Οι Έλληνες εισάγουμε σήμερα αλεύρι ζειας από τη Γερμανία με το όνομα dinkel, ως μη περιέχον γλουτένη, αντί 6,45 ευρώ, ήτοι το αγοράζουμε δέκα φορές ακριβότερα από το σταρέ­νιο …
Επιτέλους προ­σφάτως εγκρίθηκε η εισαγωγή στην Ελλάδα σπόρων Τriticum dicoccum (FARRO) για καλλιέργεια 2.000 στρεμ­μάτων περίπου … Ήδη φούρνοι στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να φτιάχνουν και πάλι ψωμί ζέας! Ζυμαρικά από ζέα θα βρείτε στα μικρά καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε φούρνους (δεν δίνουν ακόμα σε μεγάλες αλυσίδες).
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Υγεία και διατροφή και ανήκει στον Κ.Θ. Μπουχέλο, ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.