Ελλάδα

Στουρνάρας: 2 προτάσεις για αναδιάρθρωση χρέους

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τις δύο προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μια «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να θιγούν οι Ευρωπαίοι δανειστές, παρουσίασε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το χρέος έφθασε τα 313 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, ήποσοστό 172% του ΑΕΠ, αλλά το κόστος της εξυπηρέτησής του είναι αρκετά χαμηλό, μόλις 1,7% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η μέση διάρκεια έχει αυξηθεί από 6,3 χρόνια το 2011 σε 16,5, στα τέλη του 2014.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι το ύψος του χρέους δεν αποτελεί σοβαρό παράγοντα ανησυχίας, υπό τον όρο ότι θα παραμείνει αξιόπιστη η δέσμευση της Αθήνας στο συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους εταίρους πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Όμως, από το 2022 και μετά, οπότε θα αρχίσει η πληρωμή τόκων για τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που έχουν δοθεί με δεκαετή περίοδο χάριτος, ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι θα παρουσιασθεί ένα «φαινόμενο λόφου», δηλαδή θα αυξηθούν απότομα τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους.

Οι τόκοι του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φθάσουν το 6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, η λύση σε αυτό το πρόβλημα, χωρίς να θιγούν οι Ευρωπαίοι δανειστές, θα είναι να μετατεθεί στο μέλλον ένα μέρος των πληρωμών τόκων της επόμενης δεκαετίας, ώστε να μειωθούν τα βάρη για την Ελλάδα.

Η δεύτερη πρόταση του κ. Στουρνάρα είναι να ανταλλαγούν τα ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια, με φθηνότερα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που έχουν περίοδο χάριτος δέκα ετών. «Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη δυναμική του χρέους», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

ienimerosi.gr