Ελλάδα

Πόση αύξηση θα πάρουν και ποιους συνταξιούχους αφορά η απόφαση του ΣτΕ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στον υπολογισμό της οικονομικής επίπτωσης από την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, προχωρούν από σήμερα το υπουργείο  Οικονομικών και οι διοικήσεις των Ταμείων.

Σύμφωνα με την απόφαση περισσότεροι από 800.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΔΕΚΟ με συντάξεις (σύνολο κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται αυξήσεις 5%-15%.

Επιστροφή των ποσών αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται πάνω από 2000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια.
Για να καταβληθούν οι αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα, ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, θα απαιτηθεί επιπλέον δαπάνη 1,022 δισ. ευρώ.
Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές υπολογίστηκαν επί του συνόλου της σύνταξης κύριας και επικουρικής και προέβλεπαν:
-μείωση 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ
-μείωση 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ
-μείωση 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ

Ρωμανιάς: «Σταδιακά οι αυξήσεις 

Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους – κύρια και επικουρική – ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας  Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς στο MEGA. Όπως είπε η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Δήλωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλιο θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Ο γ. γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Μητρόπουλος: Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Μιλώντας στο MEGA ο Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως τη «συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη», υπογραμμίζοντας ότι έχει αναδρομική ισχύ, μόνο για όσους προσέφυγαν μέχρι χθες και ότι είναι αμετάκλητη.
Σημείωσε πως η απόφαση έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις:
-Οι  συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών
– Εφεξής δεν μπορεί να συντελεστεί καμία περικοπή επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων
– Καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Η δικαστική απόφαση, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί την θεωρεί ως μηχανισμό μείωσης συντάξεις και πως εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να την εφαρμόσει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.