Τοπικά

Απέρριψε ο Εμπορικός Σύλλογος το αίτημα των 40 καταστηματαρχών

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πρόσφατα καταστηματάρχες συνάδελφοι της πόλης μας, υπέβαλαν γραπτό αίτημα στον σύλλογό μας ώστε να γίνει αλλαγή στο απογευματινό θερινό ωράριο με αφορμή την ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου για τις ημέρες Τρίτη -Πέμπτη-Παρασκευή αντί για 17,30-21,00 σε 19,00-22,30.

Το ΔΣ του συλλόγου συνεδρίασε ως όφειλε την Πέμπτη 7/5/2015 προκειμένου να εξετάσει το αίτημα αυτό.

Με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς Άρθρο 23. Ν.2224/1994 έχει καθιερωθεί σε εθνική κλίμακα, ενιαίο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους, με εξαίρεση αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 42 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α) και στο άρθρο 14 του ν 2194/ 1994 (ΦΕΚ 34 Α`). Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21.00 ώρα και το Σάββατο μέχρι την 20.00 ώρα. Παραβίαση του ωραρίου πέρα των ορίων αυτών, επιφέρει κυρώσεις και προβλήματα στην αγορά.

Με βάση τα παραπάνω η παραπάνω πρόταση δεν είναι συμβατή με το πλαίσιο αυτό και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΔΣ του συλλόγου.

Αυτό που θα φέρει πελάτες στα καταστήματά μας και την πόλη μας, πρώτα απ΄όλα, είναι μια πολιτική με μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θα οδηγήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και της χώρας. Είναι επίσης γεγονός πως η ανάπλαση τού ιστορικού και εμπορικού κέντρου έχει γεμίσει προσδοκίες επιχειρήσεις και καταναλωτές πως θα δώσει ώθηση στη τοπική αγορά. Παρά ταύτα, σε σχέση με τα παραπάνω επισημαίνουμε τα εξής:

Οι εργασίες της ανάπλασης ήδη έχουν φέρει εμπόδια σημαντικά στη λειτουργία και της αγοράς και της πόλης μας με οικονομικό κόστος σε αρκετές επιχειρήσεις, σε εποχή μάλιστα πού η οικονομική κρίση χτυπά τον εμπορικό κόσμο. Το σύνολο των συναδέλφων μας έδειξε κατανόηση για την ανάγκη του έργου αυτού και απαιτεί και περιμένει την σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών πρέπει η δημοτική αρχή να έχει διασφαλίσει χώρους στάθμευσης (πάρκινκ) περιμετρικά του κέντρου (πέρα από το οικόπεδο Ραστή), ώστε η κίνηση πεζών και οχημάτων να μην είναι προβληματική, παράλληλα υπάρχει ανάγκη να καθοριστούν σημεία φορτοεκφόρτωσης και εφοδιασμού των καταστημάτων σε συγκεκριμένες θέσεις και ώρες. Σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες και υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος για την εφαρμογή τους. Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στην διαφύλαξη της καλής εικόνας και λειτουργίας της πόλης μας.

Ο Εμπορικός σύλλογος προγραμματίζει, εκδήλωση στα όρια του εμπορικού κέντρου για την προβολή των καταστημάτων της πόλης, με την ολοκλήρωση των έργων. Στην προσπάθεια αυτή, καλούμε τα εμπορικά καταστήματα να συμμετάσχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (προώθηση προϊόντων, διακόσμηση βιτρίνας κ.α.)