Τοπικά

Απάντηση από τους 40 καταστηματάρχες στον Εμπορικό Σύλλογο Δύμης για την παράταση του ωραρίου

Κυριακή
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνέχεια δίνεται στο θέμα που έχουν συνυπογράψει 40 καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της Κάτω Αχαΐας, με το οποίο ζητούσαν την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας κατά τους θερινούς μήνες, την οποία απέρριψε ο Εμπορικός Σύλλογος Δύμης.

Διαβάστε τη απάντηση των 40 καταστηματαρχών προς τον εμπορικό Συλλογο

Κύριοι,

Διαβάζοντας με προσοχή την απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δύμης,  περί της πρότασής μας για μετακίνηση του θερινού ωραρίου,  έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

Στην απάντηση σας περί μη αποδοχής της πρότασής μας από το ΔΣ του συλλόγου αναφέρατε επί λέξη πως:

Με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς Άρθρο 23. Ν.2224/1994 έχει καθιερωθεί σε εθνική κλίμακα, ενιαίο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους, με εξαίρεση αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 42 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α) και στο άρθρο 14 του ν 2194/ 1994 (ΦΕΚ 34 Α`) Με βάση τα παραπάνω η παραπάνω πρόταση δεν είναι συμβατή με το πλαίσιο αυτό και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΔΣ του συλλόγου”

Στα ανωτέρω κάνετε λόγο για την ΠΡΩΤΗ  παράγραφο του νόμου 2224/1994  άρθρο 23 που αναφέρεται στη καθιέρωση  ενιαίου πλαισίου  ωραρίου πανελλαδικά ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ;;;;;  την ΔΕΥΤΕΡΗ παράγραφο  που αναφέρει ρητά πως…

Το πλαίσιο ωραρίου της προηγούμενης παραγράφου μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιοχής, να παρατείνεται κατά χρόνο σε όλο το νομό ή σε ορισμένη περιοχή αυτού, με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων, που δημοσιεύονται στον ημερήσιο και τοπικό τύπο. Οι αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται ύστερα από γνώμη όλων των κατά περίπτωση ενδιαφερόμενων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, κατά τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία, που παρέχεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη σχετική πρόσκληση. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, οι αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων εκδίδονται χωρίς την ανωτέρω γνώμη.”

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.Ε  (κλικ εδώ)

(σ.σ. επειδή έχει γίνει παρερμηνεία και συζητείται έντονα στην πόλη μας , αναφέρεται ξεκάθαρα « ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιοχής» , χωρίς να είναι απαραίτητο η περιοχή αυτή να είναι αμιγώς τουριστική ή κάποιος αρχαιολογικός χώρος ή λιμάνι)

Παράλληλα Ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου κ. Παναγιώτης Κουνάβης σε ανάρτησή του στον Προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ύφος που δεν αρμόζει στο σοβαρό αυτό ζήτημα ότι :

 «Και για να τελειώνουμε με το πέραν τις 21.00 ,ποιος εμπορικός σύλλογος στο καθημερινό του απογευματινό ωράριο έχει λειτουργία καταστημάτων πέρα από τις 21.00; κανένας. Ο λόγος βρίσκεται στο πλαίσιο που ισχύει. Καλό είναι οι τίτλοι των μέσων να αποδίδουν την πραγματικότητα και όχι να δημιουργούν εντυπώσεις που αγγίζουν την ημιμάθεια και το λαϊκισμό»

Με μία απλή περιήγηση στο διαδίκτυο θα βλέπατε πως ήδη αυτό εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές, (νησιά αρχαιολογικούς χώρους και λιμάνια).

Για παράδειγμα στην πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ, ο εκεί εμπορικός  σύλλογος, έχοντας πιάσει τον παλμό της αγοράς, τις συνήθειες και τις ανάγκες  της περιοχής , ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ  ΗΔΗ εδώ και (4)  χρόνια την παράταση  του ωραρίου κατά την θερινή περίοδο (σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της περιοχής τους) με απόλυτη επιτυχία, κάνοντας χρήση της παραγράφου 2 του ανωτέρου νόμου.

( ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ.)

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας Κασσάνδρου 1 – 654 03 Καβάλα Τηλ., Φαξ: 2510 223747 e-mail: empsykav@otenet.gr , www.eskavala.gr Αριθμ. Πρωτ. 1552 . Καβάλα, 28 Απριλίου 2015 

ΠΡΟΣ: – Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας  κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων από 1 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 2015.

«Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Σύμφωνα και με την απόφαση 286/18-03-2015 του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας αποφασίστηκε η τροποποίηση του θερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 15 Αυγούστου 2015 (ωράριο που καθιερώθηκε να εφαρμόζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια). Για τον λόγο αυτό ζητούμε να προχωρήσετε την διαδικασία αλλαγής του χρονικού ορίου λειτουργίας των καταστημάτων και να εισηγηθείτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την παράταση της καθορισμένης λήξης του από τις 9.00 μμ στις 9.30 μμ κατά τις ημέρες Τρίτη – Πέμπτη και Παρασκευή, που η αγορά λειτουργεί τις απογευματινές ώρες και μόνο για το συγκεκριμένο διάστημα. Όπως προαναφέραμε το συγκεκριμένο ωράριο εφαρμόστηκε τέσσερα συνεχόμενα καλοκαίρια και όπως αποδείχτηκε ικανοποιεί την πλειοψηφία των καταναλωτών και των καταστηματαρχών και συμβάλλει και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης μας.  Ευελπιστώντας στην κατανόησή σας αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.»

Απάντηση της περιφέρειας (ίδια κατ έτος καθώς το αίτημα γίνεται κάθε χρόνο για τα τέσσερα έτη που εφαρμόζεται ήδη (κλικ εδώ)

Παράλληλα είχε ζητηθεί προφορικά,  να παραστεί μικρή αντιπροσωπεία των 40 που υπογράφουν το σχετικό αίτημα στην συνεδρίαση του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου Δύμης πράγμα που δεν έγινε. 

Λάβατε υπ όψιν σας  το κείμενο που προτείναμε και τις υπογραφές των καταστηματαρχών του ιστορικού κέντρου  της κάτω Αχαΐας όπου γίνεται η ανάπλαση; ή ο εμπορικός σύλλογος λειτουργεί με τη μορφή γκέτου;

Με ποια  κριτήρια πήρατε αυτή την απόφαση; χωρίς να λάβετε υπ όψιν την γνώμη όλων των εμπλεκόμενων για το θέμα, καθώς και την γνώμη του καταναλωτικού κοινού όπου κατά κύριο λόγο σε αυτούς απευθυνόμαστε, και συνεπώς  η γνώμη τους μετράει περισσότερο από τη δική μας  έτσι ώστε να έχει  την ανάλογη επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα και όχι  μόνο;

Αντί αυτού,  σταθήκατε μόνο σε ένα άρθρο του νόμου για να δικαιολογήσετε την απόφασή σας την οποία την χαρακτηρίζουμε λείαν  επιεικώς  ως  ΕΛΛΕΙΠΗ.

Καλό θα είναι να υπάρξει μια επανεξέταση του θέματος  σε ανοιχτή διαβούλευση  με όλους τους εμπλεκόμενους,  ακολουθώντας το παράδειγμα της Καβάλας που εστίασαν στο θέμα μέσα σε περίοδο κρίσης , πιάνοντας  τον παλμό της τοπικής τους αγοράς, βλέποντας τις συνήθειες του κόσμου κατά τη θερινή περίοδο , αφουγκραζόμενοι  τις  τοπικές ανάγκες της περιοχής τους. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως ΟΤΑΝ  ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ  ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ.

Εδώ λοιπόν γεννιούνται  και τα εξής  ερωτήματα:

1) Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Κάτω Αχαΐα  και κατά συνέπεια όλο τον δήμο;

2) Θέλουμε στην περιοχή μας να αυξηθεί η επισκεψιμότητα;

3) Θέλουμε η Δυτική Αχαΐα  να γίνει τόπος προορισμού;

4) Θέλουμε η Κάτω Αχαΐα και το εμπορικό της κομμάτι ναανθίσει ”;

5) Ακούσαμε ποτέ την  γνώμη των πελατών  και των επισκεπτών μας

  ……ή  πάντα για ότι συμβαίνει θα φταίνε οι άλλοι;

Δε μιλάμε με εντυπώσεις, γενικόλογα και εκτός θέματος, παρά μόνο με στοιχεία και επί της ουσίας. Προφανώς και η οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε το «θάνατο». Η επέκταση του ωραρίου με συνδυασμό με την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου είναι μόνο ένα βήμα και αυτό από μόνο  του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ένα λιθαράκι όμως,  που σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις, θα μπορέσουν να δώσουν μια νέα πνοή, προοπτική ανάπτυξης και να κάνουν την Δυτική Αχαΐα τόπο προορισμού.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας παραδειγματιστούμε, χωρίς τάσεις  στρουθοκαμηλισμού και μιζέριας και να μην διστάσουμε να υιοθετήσουμε ιδέες κάνοντας τες πράξη, έστω και να πειραματιστούμε αν είναι προς το συμφέρον μας .

Με τιμή

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ