Ελλάδα

Αναβλήθηκε η πληρωμή της 1ης Μαΐου στο ΔΝΤ και θα γίνει στις 6 του μήνα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σε τεχνικούς λόγους και όχι σε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης απέδωσε την αναβολή ο εκπρόσωπος του Ταμείου – Εξετάζεται το σενάριο του Grexit αλλά δεν είναι το βασικό.

Για τις 6 Μαΐου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο, Πρωτομαγιά, πληρωμή τόκων ύψους 200 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι η αναβολή αποδίδεται σε «τεχνικούς λόγους» και δεν υπήρξε κάποιο σχετικό αίτημα της Αθήνας.

Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή, που αφορά χρεολύσια του πρώτου δανείου του ΔΝΤ, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει όπως έχει προγραμματισθεί εξαρχής, δηλαδή στις 12 του μήνα.

Σε ερώτηση για το αν το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαΐου προς το ΔΝΤ, ο κ. Ράις απέφυγε να κάνει προβλέψεις, τονίζοντας ότι το Ταμείο δεν έχει εικόνα της ταμειακής κατάστασης του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ως τώρα η κυβέρνηση δεν παρέχει τα σχετικά αναλυτικά στοιχεία, κάτι που αναμένεται να γίνει από σήμερα, με τη συνάντηση του Brussels Group.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε δημόσια την πρόθεση να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και ως τώρα έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της. «Ξέρουμε», ανέφερε, «ότι κάνουν κάθε προσπάθεια για να βρουν πόρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».

Σε επίμονες ερωτήσεις για το αν το ΔΝΤ έχει επεξεργασθεί σενάρια για Grexit, ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ταμείο «δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο» και υπογράμμισε ότι «η ελληνική είναι ξεκάθαρη ότι θέλει να μείνει στην ευρωζώνη και θα πάρει τα μέτρα που χρειάζονται». Ανέφερε, όμως, ότι το Ταμείο είναι υποχρεωμένο, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να εξετάζει όλα τα σενάρια.

Για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, που αρχίζουν σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι δεν θα ρισκάρει προβλέψεις για την εξέλιξή τους. Είπε, όμως, ότι αυτή την φορά έχουν ενοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, δηλαδή εγκαταλείφθηκε η προηγούμενη φόρμουλα, όπου οι πολιτικές διαπραγματεύσεις γίνονταν στις Βρυξέλλες και οι τεχνικές στην Αθήνα.

Ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου, ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μόνο στη βάση ορισμένων μέτρων που θα προταθούν, αλλά εφόρον υπάρξει συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου θα μείνουν «κλειδωμένα» μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία.

Δεν απέκλεισε, όμως, ο κ. Ράις, το ενδεχόμενο να δοθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους, κάτι που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό, όπως είπε, θα διευκόλυνε και την Αθήνα στην προσπάθεια που κάνει να συγκεντρώσει πόρους για την κάλυψη των υποχρεώσεών της.

Ο κ. Ράις δήλωσε άγνοια για το αν η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει στείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, με την οποία ζητεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με το χρέος και απαντώντας σε ερώτηση αν θα ζητήσει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους να διαγράψουν χρέη της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ότι το ΔΝΤ θα καταλήξει σε συμπεράσματα όταν θα ολοκληρώσει τη νέα μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα μπορεί να γίνει αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.