Ελλάδα

Στα χέρια της Merkel η “τύχη” της διαπραγμάτευσης

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Της Νίκης Ζορμπά

Τα ταμεία αδειάζουν, οι υπουργοί κάνουν αγωνιώδεις προειδοποιήσεις (π.χ Σταθάκης), άλλοι φαίνεται να τα έχουν και κυριολεκτικώς, χαμένα (βλ. Μάρδας), τα διαθέσιμα “σαρώνονται” ακόμη και από ασφαλιστικά Ταμεία και Νοσοκομεία ( παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις) και ο “γόρδιος” δεσμός είναι πλέον -κυριώτατα- οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά, ήτοι την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που αποτελεί για την Κυβέρνηση, το απόλυτο “ταμπού”.

Ώρα μηδέν
Διέξοδος στο αδιέξοδο θα επιχειρηθεί να αναζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel στο Βερολίνο, το μεσημέρι (ώρα 15.30) στις Βρυξέλλες, από όπου το Μαξίμου δεν περιμένει μόνον να δοθεί μια “ώθηση” στις διαπραγματεύσεις αλλά να ξεκαθαριστεί από πλευράς Βερολίνου, εάν τελικώς οι δανειστές δεν απαιτούν μόνον μέτρα για να βγαίνουν τα …νούμερα αλλά και την απόλυτη παράδοση (όπως λένε χαρακτηριστικά στενοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού) της νέας Κυβέρνησης στον ρυθμό των μνημονιακών πολιτικών.

Οι απαιτήσεις των εταίρων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, φέρονται να είναι η βασική αιτία που οι διαβουλεύσεις πηγαίνουν πότε σημειωτόν και πότε κάνουν ακόμη και βήματα πίσω, αντί της επιδιωκόμενης προόδου για την οποία ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι είναι στρατηγική επιλογή του, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις αρχές του επόμενου μηνός.

Επιλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με την καγκελάριο, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να αναζητήσει πολιτική λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης σταθμίζοντας εάν τελικώς η κ. Merkel επιθυμεί όντως την επίτευξη συμφωνίας ή θα λάβει αποστάσεις από τα αιτήματα του κ. Τσίπρα, παραπέμποντας στους “τεχνοκράτες” και στέλνοντας το -απευκταίο- για το Μαξίμου μήνυμα: “Ή όλα ή τίποτα”.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η ανησυχία αλλά και ο εκνευρισμός είναι έκδηλα, χωρίς ωστόσο να ομολογούν ότι το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας είναι συνθήκη ικανή να “σβήσει” όλες τις κυβερνητικές “κόκκινες” γραμμές.

Η κατάσταση της οικονομίας πάντως, έχει “βοηθήσει” να …ξεθωριάσουν ήδη αρκετές. Και τούτου δοθέντος -κατά ορισμένους παροικούντες τω Μαξίμου- πρέπει να σεβαστεί η άλλη πλευρά τουλάχιστον ότι “μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που αποτελεί άλλωστε και σύμβολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αακολουθούνταιτα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη”.

Όπερ σημαίνει, το …φύλλο συκής τούτο, πρέπει να παραμείνει στο “οπλοστάσιο” της νέας κυβέρνησης.

Εάν πάντως, ο Α. Τσίπρας λάβει το πολυπόθητο “νεύμα” από την Γερμανίδα καγκελάριο πως “αρκεί να βγαίνουν” τα νούμερα, τότε εκτιμάται πως ο δρόμος για την συμφωνία, θα ανοίξει νωρίτερα από τις 11 Μαΐου, ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup , για να εκταμιευτούν πόροι για τη χώρα, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

capital.gr