Ελλάδα

Θετικές εξελίξεις μέχρι την Κυριακή, βλέπει η κυβέρνηση. Καμιά ‘έκπτωση’ στις κόκκινες γραμμές

Γιατί η Ελλάδα παραμένει στα μνημόνια
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τα πρώτα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση, μετά και το Euro Working Group μοιάζουν θετικά, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και εκτιμούν πως θα υπάρξει κινητικότητα μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές στο θέμα του ΦΠΑ, τη 13η σύνταξη και τις επικουρικές. Όπως μάλιστα σημειώνουν η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μετατοπιστεί από τις θέσεις της, όχι μόνο για πολιτικούς, αλλά κυρίως για κοινωνικούς λόγους.

Κανονικά θα καταβληθεί η 13η σύνταξη όπως έχει εξαγγελθεί, αφού όπως αναφέρουν κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου η απόφαση είναι νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί. Επιπλέον δεν γίνεται συζήτηση από την ελληνική πλευρά για περικοπή επικουρικών, αφού όπως σημειώνουν δεν υπάρχουν υψηλές επικουρικές.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως μπαίνει τέλος στις πρόωρες συντάξεις για δικαιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, αλλαγές που αφορούν κατά κύριο λόγο εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Η κυβέρνηση εκτιμά πως το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι ένα μέτρο που προάγει την ισονομία, εξηγώντας παράλληλα πως θα παραμείνουν οι εξαιρέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αναπηρικές συντάξεις. Τέλος, φαίνεται πως το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης θα προσδιοριστεί στα 62 έτη για το σύνολο των εργαζομένων.

Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ. Πιέσεις για ενιαίο συντελεστή
Στο μέτωπο του φόρου προστιθέμενης αξίας, από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και παραπέμπουν στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έχει πολλάκις διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει πίεση για καθιέρωση ενιαίου φόρου, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να αποδέχεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τονίζει πως θα εξαιρεθούν φάρμακα, βιβλία, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που παραμένουν στο 6,5%.

Θετική ανταπόκριση σε άλλα μέτρα
Προχωρά με θετικές αποκρίσεις το θέμα της ανεξάρτητης αρχής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, αλλά και της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Προχωρούν επίσης το θέμα της πληρωμής μόνο με “πλαστικό χρήμα” και η καθιέρωση κάρτας για όλες τις συναλλαγές άνω των 70€.

πηγή