Τοπικά

Ξεκινάει το ντόμινο σκουπιδιών στην Αχαΐα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ξεκινάει το ντόμινο των σκουπιδιών και στην Αχαΐα, καθώς με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανακαλείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Παπανικολού στην Αιγιάλεια, κατά συνέπεια σταματούν και τα έργα.

Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας εκφράζουν ικανοποίηση και δικαίωση και παράλληλα μεταβαίνουν σήμερα στον χώρο για να περιφρουρήσουν ότι δεν θα συνεχιστούν τα έργα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

“Την Τρίτη 14 Απριλίου 2015, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπέγραψε απόφαση (ΑΔΑ: 7ΠΞΛΟΡ1Φ-59Δ), με την οποία ανακαλεί την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του έργου ΧΥΤΑ Παπανικολού.  Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα, το έργο αυτό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ και δεν επιτρέπεται ΚΑΜΙΑ απολύτως εργασία και εν γένει ΚΑΜΙΑ παρέμβαση στο χώρο του έργου. Εμείς οι Πρόεδροι και οι κάτοικοι και Φορείς Δυτικής Αιγιαλείας, νιώθουμε ικανοποίηση γιατί επιτέλους οι αγώνες μας βρίσκουν δικαίωση. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές, να εκτελέσουν ΑΜΕΣΑ την απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αύριο, θα είμαστε στη γέφυρα του Σαρκουνά στις 9.00 π.μ., για να πάμε στο χώρο του έργου και να περιφρουρήσουμε την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.”

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Κύριος λόγος για την αναστολή των εργασιών όπως αναφέρεται και στην απόφαση είναι το γεγονός ότι ο ο Κύριος του έργου και ο Φορέας του έργου δεν έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή την απαιτούμενη μελέτη τροποποίησης της υπ’ αριθ. 6701/17-10-2003 Α.Ε.Π.Ο., σε εφαρμογή της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του Ν.4014/2011 όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί από την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή, κατόπιν υποδείξεων της ΕΥΕΠ. Να σημειωθεί ότι πριν απο μήνες το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος είχε επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ για σειρά περιβαλλοντικών παρατυπιών, ζητώντας την αναθεώρηση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.Να σημειωθεί ωστόσο, ότι κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να γίνει προσφυγή στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευσή της.