Τοπικά

Γ. Καραμαλίκης: To στρατηγικό αδιέξοδο του Τσίπρα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο πρωθυπουργός από την συμφωνία της 20ης φεβρουαρίου2015 είναι εγκλωβισμένος ,ευρίσκεται ενώπιον ενός πλήρους στρατηγικού αδιεξόδου.

Δύο μήνες  μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους ‘’θεσμούς’’ δεν έχει ακόμη  αποφασίσει ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει, αυτόν της ρήξης ή του έντιμου, κατά τα λεγόμενά του, συμβιβασμού. Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι εσωτερικό και αφορά το εκλογικό του σώμα και τα ενδότερα  του κόμματός του.

Αν λοιπόν  ακολουθήσει  τον δρόμο της ρήξης, πρέπει να απευθυνθεί στο λαό, γνωρίζοντας ότι η απόφασή του (λαού) είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ αλλά και ότι σημαντικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεν συμφωνεί με την ρήξη.

Αν όμως  ακολουθήσει  τον δρόμο του συμβιβασμού, που αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο, όπως και αν βαπτισθεί και πάλι πρέπει να απευθυνθεί στο λαό, εξηγώντας του τις αντιφάσεις των απόψεών  του αλλά και ερχόμενος σε αντίθεση με ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που είναι αντίθετο με αυτόν.

Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι, όπως αναγράφεται και στον κυριακάτικο τύπο, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανόν στο τέλος Ιουνίου να καταλήξει στη απόφαση της  διενέργειας  πρόωρων εκλογών.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει σε μια τέτοια περίπτωση είναι αν η διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι προς το συμφέρον της χώρας, που προφανώς δεν είναι, αντίθετα καταστροφική προοπτική είναι ή εάν σε κάθε περίπτωση δίνει διέξοδο  στη πολιτική σημερινή ακινησία. Δυστυχώς όμως  ούτε και οι πρόωρες εκλογές  φαίνεται ότι αποτελούν διέξοδο, είτε γίνουν μετά από μία ρήξη είτε μετά από συμβιβασμό. Και τούτο γιατί κανείς  δεν μπορεί να πιθανολογήσει το αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ισχυρή επιθυμία του εκλογικού σώματος για παραμονή στο ευρώ, τις ανακατατάξεις που πιθανόν να επισυμβούν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και τους συμβιβασμούς που θα προκύπτουν για τον ΣΥΡΙΖΑ από την νέα συμφωνία , σε σχέση με τις πρότερες θέσεις του.

Συνεπώς, η χώρα δεν έχει ανάγκη από αμφίβολης αποτελεσματικότητας διαδικασίες αλλά έχει ανάγκη να κυβερνηθεί αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και συνετά, χωρίς ιδεοληψίες και στερεότυπα.

Έτσι ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει  άμεσα προτάσσοντας το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον ή την τακτοποίηση εσωτερικών λογαριασμών.

Ναύαρχος Γ. Καραμαλίκης Π.Ν

Επίτιμος Α/ΓΕΝ.