Ελλάδα

Δεν υπάρχει αίτημα για δάνειο από την Μόσχα λέει ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Απίθανους όρους για παροχή χρηματοδότησης προτείνει Ρώσος αξιωματούχος: θέλουν εγγυήσεις ότι θα πάρουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Διαψεύδονται οι προσδοκίες για μια χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από την Ρωσία, καθώς το θέμα δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ αξιωματούχοι από τη Μόσχα προβάλλουν απίθανες αξιώσεις, προκειμένου να συζητηθεί η παροχή δανείου.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ ξεκαθάρισε σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει δάνειο από την Μόσχα.

Προφανώς, το αίτημα που δεν έχει υποβληθεί πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, ώστε να γίνουν σχετικές προεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, δεν θα μπορούσε να συζητηθεί σοβαρά σε επίπεδο ηγετών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το καλύτερο που θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες θα ήταν να εξετασθεί από ρωσικούς οργανισμούς, τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, κάποια τοποθέτηση εκ μέρους τους στις προσεχείς, κρίσιμες για την Ελλάδα, δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι Ρώσοι φαίνεται να συνδέουν την παροχή χρηματοδότησης στην ελληνική κυβέρνηση με αξιώσεις που, ακόμη και αν η Αθήνα ήθελε, δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας “Kommersant”, ρωσική κυβερνητική πηγή συνέδεσε την παροχή δανείου με μια θετική απάντηση από την ελληνική πλευρά στο ρωσικό ενδιαφέρον για εταιρείες του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων», ανέφερε ο αξιωματούχος, αλλά πρόσθεσε: «Με τη σειρά μας, όμως, ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από την Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Αυτές οι αξιώσεις, όμως, δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα να μεταβιβασθούν εταιρείες μέσω διακρατικών συμφωνιών, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες ανοικτών διαγωνισμών, όπου δεν μπορεί να δοθεί εγγύηση ότι θα επικρατήσουν τελικά ρωσικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης από τους δύο ηγέτες, έδωσε περισσότερη έμφαση στα άλλα θέματα της ατζέντας.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε ο κ. Πεσκόφ, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται με χρηματοπιστωτικούς όρους. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων».

Σε μια πρόσθετη ένδειξη ότι η κύρια έμφαση της συνάντησης δεν θα δοθεί στα ζητήματα της χρηματοδότησης, η βοηθός του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Σβετλάνα Νικήτινα, είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».

ienimerosi.gr