Ελλάδα

Ο Τσίπρας παίρνει τη διαπραγμάτευση πάνω του

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Κρίσιμες επαφές του πρωθυπουργού με Γιούνκερ, Σούλτς, Γκουρία αναζητώντας στήριξη, ενώ το Σαββατοκύριακο μίλησε με Ντράγκι , Ολάντ και άλλους κορυφαίους παράγοντες.

Μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία του σημερινού Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις, όπως σχεδόν προεξοφλούν Αθήνα και δανειστές, ιδιαίτερα κρίσιμες, αλλά ταυτόχρονα και σημαντικές, είναι οι επαφές του πρωθυπουργού κατά την «μίνι περιοδεία» του στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και την απαξίωση του υπουργού Οικονομικών από τους δανειστές-και στηρίζοντας, ταυτόχρονα, τον υπουργό Οικονομικών-«παίρνει πάνω του» τη διαπραγμάτευση, με σειρά διεθνών επαφών.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, διαφορετικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται την άλλη Πέμπτη και Παρασκευή 19 και 20 Μαρτίου. Μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Σύνοδο του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, ενώ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον ΓΓ του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία. Τον πρωθυπουργό στο Παρίσι θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που προχθές έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στο Συνέδριο του Σι Φέιν στην Ιρλανδία και σήμερα θα μιλήσει σε αίθουσα του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός το Σάββατο είχε επαφές με τον Μάριο Ντράγκι και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ επαφές με κορυφαίους παράγοντες που δεν ανακοινώθηκαν φέρεται να είχε και χθες.

Αιχμές για Ντράγκι

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στον Πρόεδρο της ΕΚΤ –όπως διέρρευσε το Μαξίμου-ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ που δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις. Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα, ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης. Οι αιχμές για τον πολιτικό ρόλο της ΕΚΤ είναι σαφείς, αιχμές, άλλωστε, που υπήρχαν και στη συνέντευξη στο Spiegel.

Με Ολάντ

Με τον Γάλλο Πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε σε στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Οι υπουργοί Οικονομικών των δυο χωρών, μάλιστα, θα συναντηθούν σύντομα στο Παρίσι, αλλά, εν συνεχεία και στην Αθήνα.

Μέτωπο

Η Αθήνα, πάντως, αναζητά επειγόντως συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ακόμα και αν κατορθώσει να ξεπεράσει την οικονομική ασφυξία τώρα και την αξιολόγηση του Απριλίου, η διαπραγμάτευση του Ιουνίου θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Προειδοποίηση

Σε όσους του επιτίθενται για τις δηλώσεις του σχετικά με το τι θα επακολουθήσει τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε στο twitter: «Κάποιοι μας θέλουνε αμαχητί παραδομένους στους εκβιασμούς, εμείς θα κρατήσουμε τη χώρα όρθια, μαχόμενοι με αξιοπρέπεια».