Ελλάδα

Ψυχρολουσία από Μαδρίτη: Ούτε ευρώ στην Αθήνα αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δεν αρκεί να φέρουν μια λίστα για να αποδεσμευθεί χρηματοδότηση, αλλά θα πρέπει τα μέτρα να εγκριθούν και να εφαρμοσθούν, δηλώνει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

Την ώρα που το Μαξίμου ελπίζει να αποδεσμευθούν χρηματοδοτήσεις αμέσως μόλις εγκριθεί από το Eurogroup η λίστα μεταρρυθμίσεων, που θα υποβληθεί τα επόμενα 24ωρα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών βάζει… πάγο στις προσδοκίες της Αθήνας, δηλώνοντας στους “Financial Times” ότι μια λίστα δεν είναι αρκετή για να δοθεί τέλος στη χρηματοδοτική ασφυξία.

Ο Λουίς ντε Γκίντος, που σημειωτέον προωθείται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup, μετά τη λήξη της θητείας Ντάισελμπλουμ, τονίζει στις δηλώσεις του ότι η έγκριση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετή για να αποδεσμευθούν κονδύλια, αλλά θα απαιτηθεί να εγκριθούν τα νέα μέτρα από τη Βουλή και να τεθούν σε εφαρμογή.

Αυτή η τοποθέτηση, που φιλοξενείται ως βασικό θέμα στη διαδικτυακή έκδοση των “Financial Times”, στο βαθμό που θα υιοθετηθεί και από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, καθιστά δραματικά οριακή την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει μια αθέτηση πληρωμών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο, λόγω εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Η δόση στο ΔΝΤ, ύψους 446 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να πληρωθεί στις 9 Απριλίου και η Κομισιόν εκτιμά ότι τα διαθέσιμα εξαντλούνται στις 8 Απριλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής FAZ.

Ως τώρα η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα προλάβει τις προθεσμίες, αν συγκληθεί το Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, ή την Δευτέρα, 30 Μαρτίου και αποφασίσει την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, ή «ανάψει πράσινο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εκδοθούν από την κυβέρνηση περισσότερα έντοκα γραμμάτια.

Όμως, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, που έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις, αφού απαιτείται ομοφωνία στο Eurogroup, φαίνεται να αποκλείει την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση της Αθήνας και να θέτει θέμα νέας συνεδρίασης του Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης, αφού πρώτα τα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν περάσει από τη Βουλή και θα έχει επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

«Θα δούμε αν η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά περιεκτική ή όχι», δηλώνει ο ντε Γκίντος στους FT και προσθέτει: «Δεν θα υπάρξει εκταμίευση, αν δεν υπάρξει ένα πραγματικό τεστ, που θα δείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί (σ.σ.: από τη Βουλή) και έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αυτή είναι η προσέγγιση».

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής των FT στη Μαδρίτη, αυτή η τοποθέτηση διαλύει τις ελπίδες της Ελλάδας ότι η παρουσίαση μιας νέας λίστας μεταρρυθμίσεων από μόνη της θα ήταν αρκετή για να «ξεκλειδώσει» η παροχή φρέσκων κεφαλαίων στην Αθήνα.

Ο Ισπανός υπουργός επιτίθεται στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι χάθηκε χρόνος και η επικοινωνία από την πλευρά της Ελλάδας δεν ήταν η καλύτερη. «Δεν έκαναν πολλούς φίλους», λέει ειρωνικά. Και προσθέτει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ενιαία στάση έναντι της Ελλάδας: «Δεν υπάρχουν σημάδια διαιρέσεων. Καθόλου. Και αυτό παρότι οι Έλληνες προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν πιθανές αποκλίσεις. Αλλά τέτοιες αποκλίσεις δεν υφίστανται», αναφέρει ο ντε Γκίντος.

Προειδοποιεί, επίσης, ότι η Αθήνα θα πρέπει να απόσχει από «μονομερείς ενέργειες», όπως ήταν η έγκριση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και να εφαρμόσει ένα «πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Θέμα Grexit δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, υπογραμμίζει ο Ισπανός υπουργός, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες που διέπουν τη νομισματική ένωση.

«Υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές», τονίζει. «Η πρώτη είναι ότι κανείς δεν φεύγει από την ευρωζώνη. Η δεύτερη είναι ότι κανείς δεν παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν μεγάλη αποτυχία της Ελλάδας, ή κάθε άλλης χώρας, αν έφευγε από το ευρώ. Αλλά θα ήταν εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη αποτυχία, μια παραβίαση των κανόνων».

Σε μια αναφορά, που, όπως γράφουν οι FT, θα προκαλέσει οργή στην Αθήνα, ο ντε Γκίντος τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά.

«Πέρυσι», λέει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα άλλαζε σελίδα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, έχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Τα μέτρα που έλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις άρχισαν να ανοίγουν το δρόμο για την ανάκαμψη. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης»,τονίζει ο ντε Γκίντος, «είναι μέτρα που θα στοχεύουν στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην αντιμετώπιση ολιγοπωλίων και μονοπωλίων, στην αποκατάσταση της καλής συλλογής των φόρων και σε πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις».

«Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουν», προσθέτει. «Όχι γιατί τα επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ή η τρόικα, πείτε το όπως θέλετε. «Αλλά γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προόδου για την Ελλάδα».

ienimerosi.gr