Τοπικά

Γ. Καραμαλίκης: Κι όμως σύντροφοι υπάρχει μνημόνιο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά και σύμφωνα πάντοτε με την εντολή που έλαβε από τον Ελληνικό λαό, στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης.

Παρά ταύτα, το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης κατέληξε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, αφού αποδέχτηκε, στην ουσία, την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου. Η μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς και η παράταση αυτού ως πρόγραμμα γέφυρα ,η αλλαγή στο τρόπο αξιολόγησης, με τις όποιες ‘’ποιοτικές αλλαγές’’ που μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι υπάρχουν, δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό της ακύρωσης του μνημονίου.

Ο συμβιβασμός αυτός αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τον Ελληνικό λαό και την Ευρώπη, αλλά δημιούργησε ένα μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ,αφού είναι σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.(Κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο ,διαγραφή χρέους, κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων,κ.λ.π)

Η ασυμβατότητα αυτή, μεταξύ προεκλογικού προγράμματος και επιτευχθείσας συμφωνίας, φαίνεται να διευθετήθηκε προσωρινά στο Eurogroup της 24/2.Διαφαίνεται όμως ότι το θέμα αυτό θα επανέλθει με οξύτητα στο τέλος του τετράμηνου.(Ιούνιος 2015)

Στο προβληματισμό αυτό(προεκλογικό πρόγραμμα ή μία μη συμβατή συμφωνία), η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει. Ο πρώτος να’’ κοιμηθεί όπως έστρωσε’’ ακολουθώντας τι πνεύμα της συμφωνίας και ο δεύτερος να επανέλθει στις γραμμές του προεκλογικού της προγράμματος.

Ο πρώτος θα οδηγήσει τον Πρωθυπουργό στο δικό του ‘’Καστελόριζο’’, αφού αυτός, ο αντιμνημονιακός ηγέτης, θα πρέπει να υπογράψει ένα κανονικό μνημόνιο .Η απόφαση αυτή όμως περνά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ,με ρητή επικράτηση της άποψης ότι ,το πρόσταγμα της Ευρωζώνης είναι υπέρτερο της κατάργησης του μνημονίου.

Η επιλογή του δεύτερου δρόμου ,η επικράτηση δηλαδή της άποψης ότι το πρόσταγμα της κατάργησης του μνημονίου είναι υπέρτερο, απαιτεί την έγκριση του εκλογικού σώματος.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα λυθεί σύντομα και ας ελπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Ναύαρχος ε.α Γ.Καραμαλικης Π.Ν
Επίτιμος Α/ΓΕΝ