Τοπικά

Γ. Καραμαλίκης: Ας δούμε το παράδειγμα της Ισλανδίας

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η Ισλανδία είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος του Ατλαντικού, το οποίο, το 2008, βρέθηκε αντιμέτωπο με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, γεγονός που έφερε την χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής  χρεωκοπίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η Ισλανδία, το 2009,ξεκίνησε τις ενταξιακές της διαδικασίες με την Ε.Ε ,με θετική προοπτική, παρ’ ότι είναι μία χώρα η οποία είναι παραδοσιακά απομονωμένη  από την ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με τις Βρυξέλλες για αλιευτικά θέματα, καθώς η αλιεία αποτελεί βασικότατο μοχλό της οικονομίας της.

Το 2013 όμως, ανήλθε στην εξουσία το κεντροδεξιό κόμμα των  ευρωσκεπτικιστών , με προεκλογική υπόσχεση την διακοπή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την οποία  επισημοποίησε  χθες, διακόπτοντας επισήμως τις σχετικές διαδικασίες.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην διεθνή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, σε μια εποχή που αναπτύσσονται φυγόκεντρες, μισαλλόδοξες και φυγόκεντρες δυνάμεις στην  Ευρώπη.

Ναύαρχος ε.α Γ. Καραμαλίκης  Π.Ν

Επίτιμος Α/ΓΕΝ