Ελλάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βούτια στο άνοιγμα (-9,32%)

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Και εκεί που υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, έγινε ολική ανατροπή μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παύσει να δέχεται σε μία εβδομάδα, από τις 11 Φεβρουαρίου, τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, για παροχή ρευστότητας.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνεται πλέον αποκλειστικά από το διάστημα αυτό και έπειτα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, ELA, της Τράπεζας της Ελλάδος και θα ανανεώνεται ανά δύο εβδομάδες κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ. Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου του 2014, η ΕΚΤ είναι η απόλυτη εποπτική αρχή των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η είδηση αυτή έπεσε σαν «κεραμίδα» στην αγορά, ειδικότερα αν αντιληφθεί κανείς ότι τουλάχιστον τυπικά η Ελλάδα είναι στο υπάρχον «παλιό» πρόγραμμα μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η τεχνική παράταση.

Με απλά λόγια, η αποκλειστική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνεται μέσω του ΕLA, με κόστος δανεισμού μέσω ΕΚΤ που ήταν στο 0,5%, να αυξάνεται μέσω ΕLA στο 1,55% με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ενδείξεις για τη σημερινή κίνηση στην αγορά πήραμε από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο -9,32 % , με έντονη νευρικότητα να επικρατεί , παράλληλα βέβαια υπάρχουν διορθωτικές τάσεις αλλά πάλι σε αρνητικό πρόσημο με τον γενικό δείκτη να έχει απώλειες -5,69 % (11:03).

Κακή εικόνα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Εκτροχιάζονται οι αποδόσεις, με το 3ετες στο 18,80%, το 5ετές στο 14,9% και το 10ετές στο 10,738%.