Ελλάδα

Τσίπρας από Λευκωσία: «Ώριμη και αναγκαία εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν ιδίως όσοι στην Ευρώπη σκέφτονται μόνο με όρους οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.=

Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες όμως, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. “Η έλευση του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός”” τόνισε “συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες”.

“Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Θα στηρίξουμε την Κύπρο στις προσπάθειες δημιουργίας διζωνικής κοινοτικής ομοσπονδίας”, προσέθεσε και σημείωσε πως “Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις για την ανάπτυξη. Να μείνουν στο παρελθόν τα τρομολαγνικά σενάρια”.

“Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην ΕΕ. Η ΕΕ χωρίς τις δύο χώρες είναι ακρωτηριασμένη”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Τονίζοντας ότι η επίσκεψη αποδεικνύει το γνωστό ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό Ελληνισμό, είπε ότι στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση σε λύση που θα είναι βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των προσκλήσεων της Τουρκίας προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος με προοπτική κατάληξης. Επαναβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας περνούν μέσα από το κυπριακό και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Είπε επίσης ότι είναι αυτονόητο πως οι υδογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες διαπιστώθηκε πως κοινή ήταν η θέση πως, με τη συνεργασία άλλων κρατών, επιδίωξη της Κύπρου και της Ελλάδας θα είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών και κατέληξε λέγοντας ότι αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για αντιμετώπιση των διεθνών και ευρωπαϊκών προκλήσεων.

iefimerida.gr