Ελλάδα

Β. Σόιμπλε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη.

«Συζητήσαμε διεξοδικά και αρκετή ώρα, όχι πάντα συμφωνώντας, αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών, και συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης», είπε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας με νόημα ότι ο δρόμος για την Ελλάδα είναι μακρύς και τα προβλήματα παραμένουν αρκετά στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, επεσήμανε όμως ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί.

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη και συμφωνήσαμε ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε καθήκον να ψάξουμε λύσεις».

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσής της και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στόχος της Γερμανίας να δημιουργήσει μια «Γερμανική Ευρώπη».

Επανέλαβε επίσης την πρόθεση του Βερολίνου να βοηθήσει την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, κάτι που όπως είπε είχε αρνηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως επίσης και την ενίσχυση της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο.

«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία και να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή. Αυτό που προέχει είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Κατέληξε τέλος ότι είναι καθήκον όλων να κάνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η ενότητα στην Ευρώπη.

πηγή